Svijet

Fitch stavlja američki rejting na promatranje rejtinga negativno usred zastoja s gornjom granicom duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

'Slabije od očekivanog, više kamatne stope dovele su do toga da su javne financije umjereno ispod očekivanja Fitcha na posljednjoj reviziji', kaže bonitetna agencija

Fitch, rejting agencija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, postavila je američki AAA dugoročni rejting izdavatelja u stranoj valuti (IDR) na "promatranje rejtinga negativno".

U priopćenju od srijede navečer, agencija je podsjetila da je SAD u siječnju dosegao svoju granicu duga od 31,4 bilijuna dolara, što je pokrenulo državnu riznicu da poduzme izvanredne mjere kako bi se izbjeglo probijanje gornje granice.

"Rating Watch Negative odražava povećanu političku pristrasnost koja koči postizanje rješenja o povećanju ili suspenziji ograničenja duga unatoč brzom približavanju datuma x (kada Ministarstvo financija SAD-a iscrpi svoju gotovinsku poziciju i kapacitet za izvanredne mjere bez stvaranja novog duga)" rečeno je.

Fitch i dalje očekuje korak za rješavanje problema prije "datuma x" u SAD-u, istaknuo je, dodajući: "Međutim, vjerujemo da su porasli rizici da granica duga neće biti podignuta ili obustavljena prije datuma x i posljedično da bi vlada mogla početi propuštati plaćanja nekih svojih obveza."

Naglašeno je da bi gornja granica američke države mogla ostati na AAA čak i u scenariju neplaćanja duga.

Dotičući se američkih gospodarskih brojki, Fitch je rekao: "Slabiji porezni prihodi od očekivanih i više kamatne stope doveli su do toga da javne financije budu umjereno ispod očekivanja Fitcha u posljednjoj reviziji."

"Fitch sada predviđa deficit opće države na 6,5% BDP-a u 2023. i 6,9% BDP-a u 2024., u odnosu na 5,5% u 2022.", dodaje se.

Početkom godine SAD je dostigao gornju granicu duga, što je dovelo do krize ograničenja duga.

Dana 1. svibnja, ministrica financija Janet Yellen upozorila je da bi privremene mjere poduzete u borbi protiv učinaka krize mogle biti nedostatne.

Administracija predsjednika Joea Bidena i republikanski zastupnici u slijepoj su ulici oko podizanja gornje granice duga.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća