Svijet

Fitch: Svjetska trgovina naglo usporava zbog slabe potrošačke potražnje

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga očekuje da će globalna trgovina ove godine porasti za 1,9%, što je znatno manje u odnosu na 5,5% prošle godine

Svjetska trgovina naglo usporava zbog monetarnog stezanja središnjih banaka, slabljenja fiskalne potpore vlada i slabe potražnje za robom široke potrošnje, navodi Fitch Ratings u izvješću u četvrtak.

Unatoč snažnom oporavku u razdoblju nakon pandemije 2021. i 2022., obujam globalne robne trgovine sada pada, rekla je bonitetna agencija.

To je djelomično neutralizirano oporavkom trgovine uslugama, poput turizma i prijevoza, ali usluge predstavljaju samo 22% ukupne trgovine i ne uspijevaju u potpunosti podržati rast ukupne trgovine, dodaje se.

"Uska grla u lancu opskrbe više nisu ključno ograničenje trgovinskih tokova. Nedavno usporavanje trgovine sada se više čini odrazom usporavanja potražnje", navodi se u izvješću.

"SAD i globalna potražnja za robom široke potrošnje slabi, što odražava postupno ukidanje fiskalnih poticaja usmjerenih na potrošače u SAD-u, monetarno stezanje i rebalans potražnje natrag prema uslugama nakon ukidanja ograničenja uzrokovanih Covid-19", dodaje se.

Agencija za ocjenjivanje priopćila je kako očekuje rast globalne trgovine od 1,9 posto ove godine, što je znatno manje od 5,5 posto prošle godine.

Također se procjenjuje da će globalni gospodarski rast iznositi 2% u 2023., što je pad s 2,7% u 2022.

"Čini se da rast trgovine neće biti brži od BDP-a u srednjoročnom razdoblju, jer globalizacija zastaje", navedeno je.