Market Pulse

Glavni burzovni indeksi dan završili mješovito

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kao što se i očekivalo, Wall Street je jučer bilo volatilno nakon kolapsa SVB financijske grupe (SIVB) u petak. Glavni burzovni indeksi otvorili su se oštro niže, ali su se oporavili nakon što je vlada spasila depozite u banci prije nego što su se različiti indeksi ponovno okrenuli do zatvaranja.

Nalet povlačenja depozita u drugim regionalnim bankama doveo je do pada dionica First Republic (FRC) za -61,83% i PacWest (PACW) za -21,05% ostavljajući financijski sektor (XLF) ETF financijskog sektora s gubitkom od -3,95% što je najniža razina od sredine listopada.

Strah od zaraze izazvao je paradu analitičara koji su raspravljali hoće li Fed morati pauzirati u podizanju stopa, dok su kratkoročni prinosi pali. Stopa na 10-godišnju državnu obveznicu pala je na 3,53%, a na dvogodišnju na 3,947%.

Dvogodišnja stopa je prošlog utorka bila 5,08%. Izvršni direktor DoubleLine Capitala Jeffrey Gundlach još uvijek očekuje rast stope za 0,25 bodova sljedeći tjedan, ali očekuje da će to biti posljednje povećanje.

Strahovi od recesije opteretili su sektore Energetika (XLE), Materijali (XLB) i Industrije (XLI), no niži prinosi pomogli su u povećanju prinosa na dionice s velikom tržišnom kapitalizacijom i obrambene dionice. Nekretninski fondovi REITs (XLRE) i komunalne usluge (XLU) bili su najjači sektori, dok su zdravstvo (XLV) i tehnologija (XLK) također bili bolji.

Divlje tržišne promjene dovele su VIX do čak 30,81 prije nego što se ustalio na 26,52. Nakon što je pao za 331 bod, DJIA je prvo ojačao za dobitak od 285 bodova prije zatvaranja s gubitkom na kraju trgovinskog dana za 90,50 bodova (-0,28%) na 31819,14.

Širina je bila negativna s opadajućim izdanjima koja su nadmašivala rastuća izdanja 2,6:1 na NYSE i 1,6:1 na NASDAQ-u. Volumen je bio velik s padom volumena od 72% na NYSE i 52% na NASDAQ-u.

VIX je skočio za 1,72 (+6,94%) i zatvorio na 26,52. Cijene sirove nafte pale su za 2,24 (-2,92%), a travanjski ugovor je zatvoren na 74,44 dolara po barelu. Cijene zlata skočile su 51,60 (+2,76%) i završile na 1918,80 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 24.200 dolara.

Unatoč ranoj volatilnosti, burza se uspjela pregrupirati i jučer je dan završio mješovito. Na današnjem zatvaranju FedWatch grupe CME imao je skoro dvojbu oko toga hoće li Fed pauzirati ili povećati 0,25 bodova na sastanku FOMC-a sljedeći tjedan. To će vjerojatno biti riješeno ujutro kada bude objavljen CPI za veljaču. Iznenađenje s gornje strane stvarno bi moglo ponovno dovesti do oštrog pada dionica.

Objave o zaradi koje treba pratiti u utorak uključuju: Lennar Cp (LEN), Smartsheet Inc (SMAR), StoneCo Ltd (STNE), Noah Holdings (NOAH) i Snap On Holdings (SNAP).

Ekonomski kalendar kretanja tržišta za utorak: Indeks optimizma za mala poduzeća i CPI.