Globalna tržišta oštro niža zbog bankarska nervoza

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Poticaj dionicama dala je i švicarska vlada koja je rekla da je vodila razgovore o spašavanju Credit Suisse, ali je rekla da banka ispunjava propise o kapitalu i likvidnosti.

Globalna su tržišta jučer bila oštro niža jer se bankarska nervoza proširila zbog zabrinutosti da Credit Suisse ima problema s likvidnošću. Banke su u SAD-u pale su zbog straha od zaraze, a Money Center banke koje primarno rade s velikim institucijama također su pale, predvođene padom od -4,72% u JP Morgan Chase (JPM).

Bonitetna agencija Moody's snizila je rejting šest regionalnih banaka što je dovelo do još većeg bola za sektor. Međutim, nije sve bilo loše. Ekonomski podaci bili su slabiji od očekivanog, što je pomoglo da se prinosi snize i možda dalo Federalnim rezervama prostora da zastane s još jednim povećanjem stopa na sastanku FOMC-a sljedeći tjedan.

PPI za veljaču pao je za -0,1% naspram +0,3% procijenjenih i +4,6% na godišnjoj razini naspram +5,4% očekivanih, dok je temeljni PPI ostao nepromijenjen +0,0% naspram +0,4% procijenjenih. Empire State Manufacturing Index pao je na -24,6 u odnosu na -8 procjena i pad s -5,8 u prethodnom mjesecu. Maloprodaja u veljači bila je u padu od -0,4%.

Svaki gospodarski sektor otvorio je trgovinski dan u minusu, s Financijama (XLF) i Energetikom (XLE) kao najslabijim tržišnim skupinama, potonji zbog povećanih strahova od recesije. Ulagači su poslijepodne nastavili rotirati u tehnološke dionice s velikom kapitalizacijom i obrambene sektore smanjujući gubitke i gurajući NASDAQ u plus razine.

Poticaj dionicama dala je i švicarska vlada koja je rekla da je vodila razgovore o spašavanju Credit Suisse, ali je rekla da banka ispunjava propise o kapitalu i likvidnosti.

Preokret je vidio sektore koji su se zatvorili mješovito s komunalnim uslugama (XLU), komunikacijskim uslugama (XLC), robom široke potrošnje (XLP), tehnologijom (XLK) i REIT-ovima (XLRE) koji su završili pozitivno, dok je energija (XLE) pala za -5,37% zbog zabrinutosti oko gospodarsko usporavanje, praćeno gubicima u materijalima (XLB), financijama (XLF) i industriji (XLI).

Strahovi od recesije također su srezali cijene bakra za -3. 03% s padom Southern Copper (SCCO) -7,79% i Freeport-McMoRan -6,65%. Glavni prosjeci završili su sesiju blizu najviših vrijednosti dana s DJIA padom od 280,83 boda (-0,87%) na 31874,57, dok je S&P 500 izgubio 27,36 bodova (-0,70%) zatvorivši se na 3891,93. NASDAQ je pokupio 5,90 bodova (+0,05%) završivši na 11434,05.

Cijene sirove nafte pale su 3,22 (-4,51%) na najnižu razinu od 12/2021 zbog straha od recesije, a travanjski ugovor je zatvoren na 68,11 dolara po barelu.

Cijene zlata porasle su 10,40 (+0,54%) i završile na 1921,30 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 24.400 dolara.

Još jedna nestabilna sesija, ali današnji ekonomski podaci možda su smanjili pritisak na Federalne rezerve da podignu stope. Tržište obveznica sada se nada za kamatne stope 0 ili 0,25 bodova.

Neposrednija briga je što će Europska središnja banka učiniti. Očekivalo se da će podići stope za 0,50 bodova, ali pitanje Credit Suisse moglo bi utjecati na njihovu odluku.

Ujutro pratimo početne zahtjeve za nezaposlene. Prošlog tjedna vidjeli kako se broj konačno pomaknuo iznad 200 tisuća i ponavljanje bi išlo u korist Feda za pauzu tečaja.

Objave o zaradi u četvrtak uključuju: FedEx Corp (FDX), Dollar General (DG), Jabil Inc (JBL), Williams-Sonoma (WSM), Academy Sports and Outdoors (ASO) i G-III Apparel (GIII).

Tržišni ekonomski kalendar za četvrtak: Zahtjevi za nezaposlene i početak i izdavanje stambenih dozvola