U fokusu

Globalne dividende porasle su na novi rekord

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Globalna raspodjela dobiti dosegla je novi rekord u drugom kvartalu. Međutim, gospodarska neizvjesnost vjerojatno će usporiti daljnji rast u narednim tromjesečjima.

Globalne dividende porasle su na novi rekord u drugom kvartalu ove godine. To izvješćuje upravitelj imovine Janus Henderson na temelju Janus Henderson Global Dividend Index.

Posebno se snažno povećala distribucija u Europi. Međutim, prema Janusu Hendersonu, slabi gospodarski izgledi vjerojatno će utjecati na rast zarade, a time i na povećanje dividendi u nadolazećim kvartalima.

Globalna distribucija porasla je na 568,1 milijardi dolara u drugom kvartalu, što je rast od 4,9 posto.

Isplate dobiti posebno su snažno porasle u Europi, gdje većina kompanija isplaćuje dividendu u drugom tromjesečju. Ovdje su uplate porasle oko deset posto na godišnjoj razini, znatno više nego u drugim regijama.

Ukupno gledano, europske dividende dosegnule su rekordnih 184,5 milijardi dolara, odražavajući snažnu profitabilnost u fiskalnoj 2022., prema Janusu Hendersonu. Znatno veće dividende banaka bile su glavni pokretač europskog rasta, a slijede ga proizvođači automobila. Švicarska, Francuska i Njemačka zabilježile su rekordne isplate.

Njemačke tvrtke dijele rekordne dividende

Uz prilagođene posebne efekte, njemačke dividende porasle su za 9,2 posto na rekordni iznos od 44,7 milijardi dolara (40,8 milijardi eura). Dvije najizdašnije tvrtke dolaze iz automobilske industrije.

"BMW je pretekao Allianz i postao drugi najveći isplatitelj dividende u Njemačkoj nakon svog konkurenta Mercedes-Benza i isplaćuje zahvaljujući snažnom rastu dobiti više nego dvostruko od dividende prije pandemije."

I u Japanu su dividende porasle za ukupno 8,4 posto, što je znatno više od svjetskog prosjeka. I ovdje tvrtke obično isplaćuju u drugom kvartalu. Polovica japanskih kompanija u Indeksu dividendi Janusa Hendersona zabilježila je dvoznamenkaste stope rasta. Nasuprot tome, stopa rasta u SAD-u usporila je na 4,6 posto u šestom kvartalu zaredom. Dividende na tržištima u razvoju općenito su pale.

Iz sektorske perspektive, dividende banaka bile su jake diljem svijeta uz nekoliko iznimaka. Oni su činili polovicu globalnog rasta u drugom tromjesečju jer su rastuće kamatne stope povećale marže, a poremećaj isplate dividendi povezan s pandemijom konačno je nestao u brojkama.

Unatoč rekordnom tromjesečju, Janus Henderson nije povećao smjernice za cijelu godinu i još uvijek očekuje rast isplata za cijelu godinu od 5,2 posto na rekordnih 1,64 trilijuna dolara. Razlog nevoljkosti - s obzirom na najnovije brojke - analitičari navode kao slabljenje gospodarskog rasta, što bi se trebalo odraziti i na rast dobiti.

Međutim, stručnjaci Janus Hendersona smatraju da su dionice s dividendama atraktivne čak i u slučaju daljnjeg pada. U izvješću pišu: "Jedan od ohrabrujućih elemenata prihoda od dividende je to što je obično mnogo manje volatilno od zarade.

Dividende su zaostale za rastom zarade tijekom prošle godine, i kao rezultat toga bi ga ove godine mogle nadmašiti."

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća