Google predstavlja nove AI alate, chatbot, mobilne uređaje

Fondovi.hr
Fondovi.hr

PaLM 2 Google

Tvrtka je rekla da je izgradila novi jezični model opće namjene, nazvan PaLM 2, koji može odgovoriti na ljudske unose generiranjem tekstova sličnih ljudskim.

Google je predstavio svoje nove alate za umjetnu inteligenciju (AI), chatbot, mobilne uređaje i druge inovacije tijekom I/O konferencije za programere u srijedu.

Tvrtka je rekla da je izgradila novi jezični model opće namjene, nazvan PaLM 2, koji može odgovoriti na ljudske unose generiranjem tekstova sličnih ljudskim.

Potpredsjednik Google DeepMinda Zoubin Ghahraman rekao je da novi jezični model, koji već koristi oko 20 novih Googleovih proizvoda, može izvesti generiranje prirodnog jezika, razmišljanje u jezičnom prijevodu, uz izvršavanje zadataka u matematici i razvoju softvera.

Tvrtka je rekla da također nadograđuje svoj chatbot za umjetnu inteligenciju Bard, koji je konkurencija startupu OpenAI ChatGPT koji podržava Microsoft.

Bard, koji je premješten na novi jezični model PaLM 2, bit će dostupan s novim mogućnostima. Dok chatbot već odgovara na pitanja na engleskom, japanskom i korejskom, uskoro će se proširiti na 40 jezika.

Bard će također moći donositi informacije korisnicima s drugih Googleovih usluga, kao što su Gmail, Maps, Docs i Sheets, rekli su iz tvrtke.

Immersive View Google Maps omogućit će korisnicima da vide svoju rutu pomoću vizualnih prikaza generiranih umjetnom inteligencijom, dajući im informacije u stvarnom vremenu o vremenu, prometu i drugim podacima.

Online uredski paket Workspace, koji je skup alata za računalstvo u oblaku i suradnju, uskoro će pomoći korisnicima da generiraju dokumente i proračunske tablice pomoću PaLM 2.

Što se tiče mobilnih uređaja, tvrtka je predstavila svoj prvi sklopivi ručni uređaj, Google Pixel Fold, hvaleći se kao najtanji sklopivi telefon na tržištu sa zaslonom od 5,8 inča (14,7 centimetara) koji se može sklopiti na zaslon od 7,6 inča (19,3 centimetra) s cijena od 1799 dolara.

Google je također predstavio svoj jeftini Pixel 7a Android telefon koji košta 499 dolara i Pixel tablet čija početna cijena je 499 dolara.