Svijet

Gospodarski rast G-20 smanjio se na 0,7% u drugom tromjesečju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kumulativna stopa gospodarskog rasta Grupe 20 zemalja (G-20) usporila se na 0,7% u drugom tromjesečju 2023., prema međunarodnoj skupini u četvrtak.

Kumulativna stopa gospodarskog rasta Grupe 20 zemalja (G-20) usporila se na 0,7% u drugom tromjesečju 2023., prema međunarodnoj skupini u četvrtak.

Brojka je manja od 1% tromjesečnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva tri mjeseca ove godine, stoji u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Usporavanje u području G20 u drugom tromjesečju uglavnom je odražavalo usporavanje gospodarstva u Kini, gdje je rast BDP-a usporio na 0,8% u usporedbi s 2,2% u prethodnom tromjesečju", navodi se u izvješću.

Smanjenje robne razmjene G-20 u travnju i lipnju bio je još jedan pokretač usporavanja gospodarstva.

Kvartalna ekspanzija također je usporila u Brazilu (na 0,9% u drugom tromjesečju sa 1,8% u prethodnom tromjesečju) iu Indiji (na 1,9%, u usporedbi s 2,1%).

U Kanadi i EU u tri mjeseca do lipnja zabilježen je nulti rast, nakon što je BDP u prethodnom razdoblju porastao za 0,6 posto, odnosno 0,2 posto.

Talijansko gospodarstvo smanjilo se za 0,4% tromjesečno u razdoblju od travnja do lipnja, a saudijsko gospodarstvo smanjilo se za 0,1%.

BDP je snažno porastao u Turskoj u drugom tromjesečju, s 3,5%, pomaknuvši se s smanjenja od 0,1% u prethodnom razdoblju, uglavnom odražavajući ubrzanje osobne potrošnje.

U tri mjeseca do lipnja, BDP na području G-20 premašio je razinu prije pandemije za 8,8%.

U području OECD-a, koje se sastoji od 38 zemalja, uključujući desetak zemalja G-20, rast BDP-a iznosio je 0,5% tromjesečno u razdoblju od travnja do lipnja.

Na godišnjoj razini, BDP područja G-20 porastao je 3,5% u drugom tromjesečju 2023., u usporedbi s 2,8% u prvom tromjesečju.