Svijet

Grčki premijer traži jeftinije zaduživanje radi refinanciranja dugova

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Grčka ne traži od eurozone da ju spašava, ali treba političku podršku kako bi na financijskim tržištima mogla uz niže kamatne stope refinancirati dugove, izjavio je u četvrtak grčki premijer.

Grčka ne traži od eurozone da ju spašava, ali treba političku podršku kako bi na financijskim tržištima mogla uz niže kamatne stope refinancirati dugove, izjavio je u četvrtak grčki premijer.

Vlada u Ateni bila je primorana u zadnjem izdanju obveznica ponuditi prinos veći od 6,0 posto kako bi privukla ulagače koji su oprezni u pogledu pozajmljivanja novca zemlji suočenoj s golemim proračunskim manjkom i dužničkom krizom.

U nastupu pred Europskim parlamentom Georgij Papandreu upozorio je da Grčka, nakon što je usvojila najveće mjere štednje u svojoj novijoj povijesti, ipak ne bi smjela biti izložena premijama za rizik.

“Mi se trebamo zaduživati po normalnim kamatnim stopama, barem u visini onih po kojima se mogu zaduživati ostale zemlje članice EU-a”, istaknuo je Papandreu.

U zadnjem izdanju grčkih obveznica početkom ožujka Atena je ponudila 6,25 posto prinosa, što je dvostruko više od kamatne stope po kojoj se zadužuje Njemačka a koja se smatra referentnom stopom za zemlje članice eurozone.

Posljednjih dana učestala su nagađanja u vezi potencijalnog plana pomoći Grčkoj od zemalja članica eurozone. U ponedjeljak su tako na redovnom sastanku ministri financija eurozone razmatrali tehničke modalitete pomoći ali su konačnu odluku prepustili čelnicima vlada i država 27-člane EU.

Papandreu je istaknuo da iako Grčka ne traži konkretnu financijsku pomoć njezina je dostupnost nužna kako bi se ohrabrilo financijska tržišta i time zemlji omogućilo jeftinije zaduživanje.

“Na stol moramo staviti napunjeni pištolj kako bismo zajamčili pozitivne reakcije tržišta”, sugerira on.

Premijer je također upozorio da bi u slučaju izostanka pomoći EU-a Grčka mogla biti prisiljena zatražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). “Nadam se ipak da to neće biti potrebno”, kazao je.