Grupa od jedanaest banaka spašava First Republic

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Grupa financijskih institucija pristala je položiti 30 milijardi dolara u First Republic, što bi trebalo biti znak povjerenja u bankarski sustav, objavile su banke u četvrtak poslijepodne.

Grupa financijskih institucija pristala je položiti 30 milijardi dolara u First Republic, što bi trebalo biti znak povjerenja u bankarski sustav, objavile su banke u četvrtak poslijepodne.

Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i JPMorgan Chase doprinijet će s oko 5 milijardi dolara po komadu, dok će Goldman Sachs i Morgan Stanley položit će oko 2,5 milijarde dolara, rekle su banke u priopćenju za javnost. Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street i Bank of New York Mellon položit će svaki po oko milijardu dolara.

"Ova akcija najvećih američkih banaka odražava njihovo povjerenje u Prvu Republiku i banke svih veličina te pokazuje njihovu sveukupnu predanost pomaganju bankama da služe svojim klijentima i zajednicama", stoji u priopćenju grupe.

Depoziti imaju obvezu stajanja u banci najmanje 120 dana, priopćeno je iz Prve Republike. Dionice regionalnih banaka isprva su pale u četvrtak, ali su porasle nakon izvješća Davida Fabera i drugih iz CNBC-a o razvoju plana depozita.

Vijest dolazi nakon što su dionice First Republica posljednjih dana udarene, potaknute kolapsom banke Silicon Valley Bank prošli petak i Signature Bank tijekom vikenda. Obje te banke imale su velik broj neosiguranih depozita, kao i First Republic, što je dovelo do zabrinutosti da će klijenti povući svoj novac. Novi depoziti velikih banaka nisu osigurani.

Dionice First Republica, koje su 8. ožujka zatvorene na 115 USD po dionici, trgovale su se u jednom trenutku u četvrtak ispod 20 USD. Dionice su više puta zaustavljene tijekom sesije i porasle su gotovo 10% na dan, zatvarajući se na 34,27 USD po dionici.

First Republic imala je volatilan dan trgovanja dok su veće banke sastavljale plan spašavanja. Izvršni predsjednik First Republica Jim Herbert i glavni izvršni direktor Mike Roffler rekli su u izjavi da "želimo podijeliti našu duboku zahvalnost" za 11 banaka.

Banka je u nedjelju priopćila da ima više od 70 milijardi dolara raspoložive likvidnosti, ne računajući dodatna sredstva koja bi eventualno mogla prikupiti iz Programa dugoročnog financiranja banaka Federalnih rezervi, ali to nije bilo dovoljno da spriječi ulagače da odbace dionice.