Hrvatska

HANFA Upozorenje: Društvo BitLucky nije bilo registrirano za ulaganje u kriptoimovinu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Hanfa obavještava javnost o nedavnim medijskim napisima koji su se odnosili na poslovanje društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene, koje je navodno posredovalo u trgovanju kriptovalutama i nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima.

Hanfa obavještava javnost o nedavnim medijskim napisima koji su se odnosili na poslovanje društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene, koje je navodno posredovalo u trgovanju kriptovalutama i nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima.

U priopćenju, Hanfa ističe da djelatnosti povezane s virtualnom imovinom trenutno nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj, te da Hanfa ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira njihove članove uprave niti obavlja nadzor nad subjektima koji obavljaju takve djelatnosti.

Hanfa je nadležna za nadzor provedbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave pružanjem usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te pružanjem skrbničkih usluga novčanika. Međutim, društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, budući da njihovo poslovanje u Sudskom registru ne obuhvaća djelatnosti povezane s virtualnom imovinom.

Hanfa također upozorava hrvatske građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na prijevare vezane uz ulaganje u kriptoimovinu. Građane se poziva da ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika.

Hanfa na svojoj internetskoj stranici i edukativnom portalu "Novac za sutra" objavljuje edukativne tekstove i upozorenja kako bi građani bili informirani prije donošenja bilo kakvih financijskih odluka, uključujući ulaganje na kriptotržištu.

Hanfa također navodi da Europsko vijeće nedavno donijelo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) s ciljem zaštite osoba koje ulažu u kriptovalute i očuvanja financijske stabilnosti. Uredba će pružiti usklađeni i regulatorni okvir za kriptoimovinu, izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom na području cijele EU. Očekuje se da će primjena Uredbe na nacionalnim razinama započeti krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Hanfa će nastaviti obavještavati javnost o tijeku nacionalne implementacije Uredbe u skladu s tijekom zakonodavne procedure i raspoloživim informacijama.

U slučaju već počinjenih prijevara i krađe podataka, građani se pozivaju da svoje slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova.