Hrvatska

HNB izdaje prvu prigodnu optjecajnu kovanicu od 2 eura

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti za istu vrijednost od 2 eura.

Hrvatska narodna banka pustit će 15. rujna ove godine u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023. Kovanica će biti izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane jest Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti za istu vrijednost od 2 eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet (5) eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet (5) eurokovanica po transakciji/osobi.

Ako ste pak zainteresirani za prigodnu kovanicu od 2 eura u posebnom blister-pakiranju koje je pripremila Hrvatska kovnica novca d.o.o., za dodatne informacije molimo posjetite internetsku stranicu HKN-a.

Hrvatska narodna banka pustit će 15. rujna ove godine u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023.

Datum puštanja u optjecaj: 15. rujna 2023.

Tehnička specifikacija: Prigodna kovanica od 2 eura izrađuje se prema tehničkim specifikacijama za optjecajnu kovanicu od 2 eura u skladu s Uredbom Vijeća (EU) br. 729/2014 od 24. lipnja 2014. o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj.

Opis nacionalne strane prigodne kovanice: Unutar jezgre kovanog novca nalaze se natpisi države izdavanja "HRVATSKA" i godina izdanja "2023." prikazani vodoravno, kao i riječi "ČLANICA EUROPODRUČJA", koje su ispisane duž vanjskog ruba jezgre kovanice. Ti natpisi simbolično čine stilizirani simbol eura "€". Drugi središnji motiv prigodne kovanice jest profiliran i prepoznatljiv simbol Hrvatske, hrvatska šahovnica, koja predstavlja dio grba Republike Hrvatske utvrđenog Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 55/1990., 26/1993. i 29/1994.).

U vanjskom prstenu nacionalne strane prigodne kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Na obodu prigodne kovanice nalazi se u kurzivu tekst "O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO" iz Himne slobodi, koja je sastavni dio pastorale "Dubravka" iz 17. stoljeća hrvatskoga književnika Ivana Gundulića.

Povod izdavanja: uvođenje eura kao novčane jedinice Republike Hrvatske, 1. siječnja 2023., značajnoga financijskoga, gospodarskoga, društvenoga i političkog događaja za Republiku Hrvatsku

Autor likovnog rješenja nacionalne strane prigodne kovanice: Nikola Vudrag, sveučilišni prvostupnik kiparstva

Izdana količina: 250.000 komada