Hrvatska

Hrvatski Telekom ostvario 16,7% veću neto dobit u prvom kvartalu, predložena isplata dividende

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U prvom tromjesečju 2023. godine, Hrvatski Telekom zabilježio je rast prihoda od 6,3 posto zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja i dobrim rezultatima u svim prihodovnim kategorijama u Zagrebu.

U prvom tromjesečju 2023. godine, Hrvatski Telekom zabilježio je rast prihoda od 6,3 posto zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja i dobrim rezultatima u svim prihodovnim kategorijama u Zagrebu.

Dobrim poslovnim rezultatima i daljnjom transformacijom operativnog modela poslovanja, Hrvatski Telekom uspio je amortizirati inflacijske pritiske, koji su u prvom redu bili posljedica rasta cijena energenata. To je rezultiralo rastom prilagođene EBITDA-e nakon najmova za jedan posto u odnosu na prošlu godinu.

Zbog manje amortizacije, pozitivnog neto financijskog rezultata i bolje EBITDA-e, neto dobit Hrvatskog Telekoma povećala se za 16,7 posto. Unatoč tome, ulaganja su ostala na visokoj razini i iznosila su ukupno 45,6 milijuna eura, što je smanjenje od 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Ova ulaganja su bila daleko najveća na tržištu i velik doprinos HT-a digitalizaciji.

Hrvatski Telekom je zadržao vodeći položaj prema udjelima u spektru za mobilnu mrežu nakon što je uložio 135,5 milijuna eura i dobio 2x105 MHz radiofrekvencijskog spektra u postupku javne dražbe.

Dozvole za upotrebu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina te počinju važiti od 19. listopada 2024. godine.

Hrvatski Telekom od 2021. godine koristi električnu energiju u potpunosti iz obnovljivih izvora, a s ciljem ostvarivanja ambicioznih okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) ciljeva, povećana je energetska učinkovitost mreža te je HT nedavno pokrenuo i novu platformu 'Poziv koji ne propuštaš', usmjerenu na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo.

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma su 23. ožujka 2023. predložili Glavnoj skupštini Društva da se 86.631.479,00 eura neto dobiti iz 2022. godine upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,10 eura po dionici. Ovaj iznos predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto, što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uprava očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

U prvom tromjesečju 2023. godine Hrvatski Telekom je na Zagrebačkoj burzi u okviru važećeg Programa otkupa dionica otkupio dodatnih 85.299 dionica Društva, čime je u izvještajnom razdoblju za stjecanje dionica Društva isplatio ekvivalentnu vrijednost od 2,1 milijun eura.

Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je kako je prvo tromjesečje 2023. godine obilježeno pozitivnim razvojem poslovanja i dobrim financijskim rezultatima te da povećanje prihoda u svim ključnim kategorijama odražava predanost HT-a kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja i ostvarivanju cilja profitabilnog i održivog rasta.

HT je također osvojio nagrade i priznanja za najbolju mobilnu mrežu, ojačao vodeću poziciju osvojivši najveći udio radiofrekvencijskog spektra na nedavnoj javnoj dražbi te time osigurao preduvjete za superiornost mobilne mreže u budućnosti. Uz to, HT je proširivao svoju optičku infrastrukturu u gradovima, prigradskim i ruralnim područjima, čime se osigurava pristup digitalizaciji za sve građane.

U godini koja će biti zahtjevna za gospodarstvo i poslovanje, HT ostaje usredotočen na pružanje podrške korisnicima, gospodarstvu i društvu. HT će nastaviti svojim korisnicima osiguravati najbolju mrežu i korisničko iskustvo te davati svoj doprinos ostvarenju rastućih potreba Hrvatske za ubrzanom digitalizacijom, pritom istodobno stvarajući vrijednost za svoje dioničare.