Hrvatska

HUP: Poslodavce zanimaju tri prioriteta

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Porezno rasterećenje rada je ključni faktor koji utječe na konkurentnost poslodavaca. Smanjenje poreznog opterećenja na plaće omogućuje poslodavcima da ponude konkurentnije plaće svojim zaposlenicima, potiče zapošljavanje i potrošnju, te poboljšava opću gospodarsku klimu u zemlji.

Hrvatska Udruga Poslodavaca (HUP) je istaknula tri prioriteta koji su od velikog interesa za poslodavce u Hrvatskoj: porezno rasterećenje rada, privlačenje i zadržavanje talenata te bolje korištenje europskih fondova. Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, naglasio je da je HUP najveća dobrovoljna i jedina reprezentativna udruga poslodavaca u Hrvatskoj. HUP ima iznimnu financijsku, ekološku i društvenu odgovornost, što je rezultiralo brojnim nagradama. Većina izvoznika u Hrvatskoj dolazi iz njihovih redova, a kroz 30 granskih udruga HUP pokriva najveći dio hrvatskog gospodarstva.

Furjan je naglasio da je glavni cilj HUP-a promicanje konkurentnijeg poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj i zastupanje interesa svojih granskih udruga. S tri prioritetne teme - porezno rasterećenje rada, zadržavanje i privlačenje talenata te bolje korištenje europskih fondova, HUP želi aktivno sudjelovati u oblikovanju politika koje će podržati rast i razvoj poslovanja u zemlji.

Porezno rasterećenje rada je ključni faktor koji utječe na konkurentnost poslodavaca. Smanjenje poreznog opterećenja na plaće omogućuje poslodavcima da ponude konkurentnije plaće svojim zaposlenicima, potiče zapošljavanje i potrošnju, te poboljšava opću gospodarsku klimu u zemlji.

Privlačenje i zadržavanje talenata također je važan aspekt za poslodavce. Hrvatska ima izvrsne stručnjake u različitim područjima, ali često se suočava s iseljavanjem mladih i kvalificiranih radnika. Poslodavci su zainteresirani za stvaranje poticajnih uvjeta za rad i razvoj karijere kako bi zadržali talentirane ljude u zemlji. To uključuje pružanje atraktivnih radnih uvjeta, mogućnosti napredovanja i usavršavanja, te razvoj radne snage koja je prilagođena zahtjevima suvremenog tržišta rada.

Bolje korištenje europskih fondova također je važno pitanje za poslodavce. Hrvatska ima pristup sredstvima iz fondova Europske unije koja se mogu koristiti za poticanje gospodarskog razvoja, istraživanje i razvoj, modernizaciju infrastrukture, obrazovanje i druge projekte. Poslodavci žele da se ti fondovi koriste na učinkovit način kako bi se potaknula konkurentnost gospodarstva i ostvarili pozitivni rezultati za društvo u cjelini.

Glavna direktorica HUP-a, Irena Weber, naglasila je važnost suradnje između privatnog sektora i Vlade u ostvarivanju tih prioriteta. Partnerstvo i suradnja s Vladom ključni su za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja. Weber je također istaknula da je uloga Vlade kritično važna u oblikovanju politika i propisa koji utječu na poslovanje i život pojedinaca u zemlji. Kroz suradnju, privatni sektor i Vlada mogu zajedno otključati potencijal Hrvatske i izgraditi svjetliju budućnost za sve građane.

Dana poduzetnika, na kojem su iznesene ove važne teme, održan je s ciljem okupljanja poslovnih lidera, predstavnika vlade i stručnjaka kako bi se raspravljalo o izazovima i prilikama za poduzetništvo u Hrvatskoj. Fotogaleriju s tog događaja možete pogledati niže.