Hrvatska

HUP: Procjena rasta poboljšana

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je na novom formatu "HUP Horizonti" makroekonomske prognoze za iduće dvije godine.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predstavila je na novom formatu "HUP Horizonti" makroekonomske prognoze za iduće dvije godine.

HUP očekuje rast gospodarstva od 1 posto u 2023. godini, smirivanje inflacije prema 3 posto krajem godine i kontinuirani rast zaposlenosti od dva posto godišnje. Potencijal rasta BDP-a se prognozira na prosječnih 3 posto godišnje u idućih deset godina uz pretpostavku poreznog rasterećenja te provođenja reformi u zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu i državnom sektoru.

Pad udjela javnog duga u BDP-u te rast produktivnosti temeljen na reformama korak su ka članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, OECD-u, i podizanju kreditnog rejtinga na A razinu, zaključak je Hrvoje Stojić, glavnog ekonomista HUP-a u makroekonomskim analizi.

U kontekstu očekivanog početka pregovora o pristupanju Hrvatske OECD-u, organizaciji najrazvijenijih zemalja, v.d. direktorica za ekonomska pitanja OECD-a, Isabell Koske, je predstavila očekivanja kretanja gospodarstava 20 najrazvijenijih zemalja. U kontekstu CEE regije, posebno je istaknula uspjeh Češke i Poljske koje su kroz podizanje konkurentnosti, korištenje EU fondova, a prije svega provođenjem reformi obrazovnog sustava značajno napredovale i pozicionirale se kao lideri regije.

"Među ključnim reformama za napredovanje Hrvatske je reforma obrazovanja jer tržište rada mora imati adekvatne i kvalitetne kadrove da bi moglo razvijati ideje i konkurirati na globalnom tržištu. Isto tako, jednako je važno omogućiti onima koji su završili svoje obrazovanje lakšu reedukaciju i neprestano usavršavanje novim vještinama koje traži moderan svijet. Stope zapošljavanja u Hrvatskoj i dalje su slabije od onih u zemljama OECD-a. Kvalitetna i visokoobrazovana radna snaga je ključ uspjeha Poljske koja je u dvadeset

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća