U fokusu

iBonds: Novi Blackrockovi obveznički ETF-ovi s fiksnim rokom dospijeća za europske investitore

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Najveći svjetski upravitelj imovinom Blackrock pokrenuo je četiri fonda kojima se trguje na burzi (ETF) s obveznicama s fiksnim rokom trajanja.

Najveći svjetski upravitelj imovinom Blackrock pokrenuo je četiri fonda kojima se trguje na burzi (ETF) s obveznicama s fiksnim rokom trajanja.

ETF fondovi ulažu u korporativne obveznice s dobrim kreditnim rejtingom iz raznih zemalja i imaju rok trajanja do 2026. i 2028.

Sva četiri ETF-a Blackrock brenda iShares kotiraju na trgovačkoj platformi Xetra Deutsche Börse i trguju kao iBonds.

4 nova ETF fonda su:

  • iShares iBonds Dec 2026 Term $ Corp UCITS ETF (ID26)

  • iShares iBonds Dec 2026 Term € Corp UCITS ETF (IB26)

  • iShares iBonds Dec 2028 Term $ Corp UCITS ETF (ID28)

  • iShares iBonds Dec 2028 Term € Corp UCITS ETF (IB28)

Blackrock donosi inovaciju proizvoda iz SAD-a u Europu. Voditelj industrije već je tamo pokrenuo obvezničke ETF-ove s fiksnim rokom 2010. Međutim, zbog faze niske kamate, ovaj investicijski proizvod gotovo da nisu bili interesantni. Međutim, to se promijenilo brzim preokretom kamatnih stopa. Novo izdanje serije iBonds u SAD-u nailazi na veliki interes investitora.

Prema Blackrocku, više od osam milijardi američkih dolara slilo se u ETF-ove u seriji 2022. U prvih sedam mjeseci 2023. iznosio je 5,2 milijarde dolara.

"iBonds ETF-ovi su dizajnirani da dospijevaju kao obveznica, trguju kao dionica i široko ulažu kao fond, a sve to u isplativom i transparentnom ETF pakiranju, rekao je Brett Pybus, globalni direktor ETF-ova s fiksnim prihodom u iSharesu, navodi se u priopćenju.

Blackrock već je pokrenuo iBonds ETF na korporativnim obveznicama u američkim dolarima u Europi 2015., koji je istekao 2018. Inače, samo Invesco još uvijek nudi oročene ETF-ove u SAD-u.

Četiri novoizdane iBondove repliciraju indeks obveznica iz baze financijskih podataka "Bloomberg". Indeksi su opisani od strane tvrtke kao "ESG-Screened".

Blackrock navodi ukupni omjer troškova (TER) za sva četiri fonda od 0,12 posto godišnje. Povrat do isteka iznosi od gotovo četiri posto do 5,3 posto, ovisno o roku i valuti ETF-a.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća