Hrvatska

Imovina otvorenih fondova u siječnju smanjena za čak 4,1 mlrd kuna

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Krajem siječnja neto imovina pod upravljanjem otvorenih fondova iznosila je 25,9 mlrd kuna, za razliku od 30,1 mlrd kuna zabilježenih krajem prošle godine. Sličan je trend, podsjetimo, bio zabilježen i krajem prošle godine kad je imovina otvorenih fondova sa 30,2 mlrd kuna krajem listopada smanjena na 25,7 mlrd kuna krajem studenog, a to je smanjenje […]

Krajem siječnja neto imovina pod upravljanjem otvorenih fondova iznosila je 25,9 mlrd kuna, za razliku od 30,1 mlrd kuna zabilježenih krajem prošle godine. Sličan je trend, podsjetimo, bio zabilježen i krajem prošle godine kad je imovina otvorenih fondova sa 30,2 mlrd kuna krajem listopada smanjena na 25,7 mlrd kuna krajem studenog, a to je smanjenje također bilo najvećim dijelom posljedica pada vrijednosti dionica.

Imovina otvorenih fondova lani je porasla za gotovo 90%, sa 16 na već spomenutih 30,1 mlrd kuna, pokazuju podaci HANFA-e.

Neto imovina mješovitih investicijskih fondova s javnom ponudom smanjena je sa 10 mlrd na 8,8 mlrd kuna, a dioničkih sa 14,2 na 12 milijardi kuna. Imovina pod upravljanjem mješovitih i dioničkih fondova s javnom ponudom čini 80% ukupne imovine pod upravljanjem otvorenih fondova u Hrvatskoj.

Među društvima za upravljanje fondovima i dalje najvećom imovinom upravlja ZB Invest u čijim se otvorenim fondovima nalazi 8,7 mlrd kuna, a nakon njega slijede PBZ Invest sa 5,2 mlrd kuna pod upravljanjem, Raiffeisen Invest sa 3,4 mlrd kuna, Erste-invest sa 2,7 mlrd kuna i HPB Invest sa 1,15 mlrd kuna. Tih pet društava upravlja sa gotovo 82% cjelokupne imovine u otvorenim fondovima na domaćem tržištu.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća