Investicijski strateg: Buffett je vratio Japan na radar investicijske javnosti

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Warren Buffett

"Još nismo gotovi s Japanom", izjavio je investicijska legenda Warren Buffett na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya početkom svibnja. Naoki Kamiyama, glavni strateg u tvrtki Nikko Asset Management, objašnjava što to znači za japansko tržište dionica.

"Još nismo gotovi s Japanom", izjavio je investicijska legenda Warren Buffett na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya početkom svibnja. Naoki Kamiyama, glavni strateg u tvrtki Nikko Asset Management, objašnjava što to znači za japansko tržište dionica.

Čime se razlikuju japanske maloprodajne tvrtke u koje je Warren Buffett više puta ulagao? Prema riječima Naokija Kamiyame, glavnog stratega u tvrtki Nikko Asset Management, te tvrtke, lokalno nazvane "Sogo Shosha", predstavljaju japansku specijalnost. One se ne bave samo trgovinom nekoliko proizvoda, već obuhvaćaju širok raspon roba i drugih roba. One su središta japanske proizvodnje: "One stječu dionice, opskrbljuju zemlju sirovinama i izvoze gotove proizvode", objašnjava Kamiyama.

Njihov poslovni model na kraju krajeva sličan je modelu samog Berkshire Hathawaya, koji također direktno sudjeluje u distribuciji energije putem holding kompanija. "Ovdje se ne radi samo o "Value" ulagaču koji prepoznaje povoljne prilike i kupuje jeftine dionice. Buffett bi trebao prepoznati potencijalne prednosti ovih kompanija iz široke, dugoročne perspektive", kaže Kamiyama.

Japan kao "Value" tržište

Buffettov pristup japanskim dionicama, kao što je njegov fokus na "teškim" trgovcima na malo u tržištu koje nedostaje uzbudljivih tehnoloških divova, trebao bi ponovno usmjeriti pozornost na Japan, vjeruje Kamiyama.

Japansko tržište dionica na neki način predstavlja "Value" tržište. Pažnja koju dobiva od strane investitora poput Buffetta pruža japanskim tvrtkama izvrsnu priliku za pregled poslovnih strategija, redefiniranje vizije i isticanje prednosti upravljanja. Osim toga, priznanje Buffetta moglo bi ojačati povjerenje domaćih ulagača, kaže Kamiyama.

Što je Value investiranje?

Value investiranje je investicijska strategija koju je popularizirao Benjamin Graham, mentor i inspiracija Warrena Buffetta. Osnovna ideja value investiranja je pronalaženje dionica koje su trenutno podcijenjene na tržištu u odnosu na njihovu stvarnu intrinzičnu vrijednost. Value investitori traže dionice koje se prodaju ispod svoje "prave vrijednosti" i vjeruju da će se ta vrijednost vremenom ispraviti, pružajući tako prinos na ulaganje.

Value investiranje se temelji na fundamentalnoj analizi financijskih pokazatelja i karakteristika tvrtke. Value investitori traže tvrtke s niskom cijenom u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrijednost, tržišnu vrijednost ili generirani novčani tok. Oni traže tvrtke s jakim temeljima, stabilnim poslovnim modelom, konkurentskom prednošću i perspektivama za dugoročni rast.

Value investiranje se često razlikuje od drugih popularnih strategija ulaganja, poput rasta (growth) investiranja, koje se fokusira na tvrtke s velikim potencijalom rasta, ali često s višim cijenama. Value investitori traže sigurnost u obliku niske cijene i relativne stabilnosti, a potencijalno ostvaruju prinos na temelju postupnog povećanja vrijednosti tih podcijenjenih dionica.

Warren Buffett je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih value investitora u povijesti. Njegova filozofija value investiranja naglašava dugoročno ulaganje u tvrtke s dokazanim vrijednostima, čak i ako trenutno nisu popularne ili privlačne drugim ulagačima.

Važno je napomenuti da value investiranje, poput svake investicijske strategije, nosi određeni rizik. Dionice koje su trenutno podcijenjene mogu ostati niskocijenjene ili dalje pasti, što može rezultirati gubitkom za ulagače. Stoga je važno provoditi temeljitu analizu i razumjeti temeljne faktore koji utječu na vrijednost tvrtke prije donošenja ulagačkih odluka.