U fokusu

Investitori povlače milijarde s kineske burze

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Eskalirajuća kriza nekretnina i strahovi od neizbježne gospodarske krize čine međunarodne ulagače nervoznima. Nedavno su upravitelji fondova iz velikih kineskih kompanija povukli više od devet milijardi američkih dolara.

Zbog sve veće krize na kineskom tržištu nekretnina i straha od gospodarskog pada, međunarodni investitori su na ivici.

Upravitelji fondova stoga su masovno povukli kapital iz dionica velikih kineskih kompanija koje su uvrštene na burzu između 7. i 18. kolovoza. Šiše Handelsblatt pozivajući se na podatke Bloomberga.

Prema posljednjim dostupnim podacima, dionice u kontinentalnoj Kini su tijekom 12 dana iscurile u iznosu od 9,3 milijarde dolara. Ovo je najduža faza odljeva kapitala otkako je počela odgovarajuća statistika 2016. godine. Prema izvješću novina, upravitelji fondova skreću pozornost na moguće posredne učinke slabosti Kine na globalno gospodarstvo. To bi moglo utjecati i na zapadna tržišta kapitala.

Strani ulagači rastali su se od papira u svim sektorima. Samo u najvećoj kineskoj grupi alkoholnih pića Kweichow Moutai nedavno je odljev kapitala iznosio ekvivalent od 851 milijuna dolara (783 milijuna eura). Kako prenosi Handelsblatt, to je bio najveći minus pojedine dionice na sustavu trgovanja Stock Connect, koji investitorima iz inozemstva nudi izravan pristup kineskim dionicama.

Osim toga, međunarodni investicijski stručnjaci oprostili su se od dionica vodećeg dobavljača obnovljivih izvora energije, Longi Green Energy Technology i China Merchants Bank.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća