Market Pulse

Izjave čelnika FED-a povećale zabrinutost ulagača, tehnološke dionice ojačale

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Na Wall Streetu jučer su dionice bile mješovite jer su ulagači ostali nervozni oko pregovora o gornjoj granici duga. Kao i prošli tjedan, tehnologija je ojačala zbog manije umjetne inteligencije, dok se šire tržište trgovalo niže.

Na Wall Streetu jučer su dionice bile mješovite jer su ulagači ostali nervozni oko pregovora o gornjoj granici duga. Kao i prošli tjedan, tehnologija je ojačala zbog manije umjetne inteligencije, dok se šire tržište trgovalo niže.

Zabrinutost ulagača izazvalo je i više govora čelnika Federalnih rezervi koje sugeriraju da će FED vjerojatno ponovno podići stope na lipanjskom sastanku FOMC-a.

Ekonomski podaci pokazuju da je povjerenje potrošača palo na 102,3 naspram očekivanih 99, ali niže sa 103 u prethodnom mjesecu.

Sektori su bili mješoviti s jakim: tehnološkim (XLK), diskrecijski potrošačkim (XLY), REIT-ovima (XLRE) i komunikacijskim uslugama (XLC), dok su roba široke potrošnje (XLP), energija (XLE), zdravstvo (XLV) i materijali (XLB) zaostajali.

Cijene sirove nafte pale su ispod 70 dolara po barelu uoči sastanka OPEC+ sljedećeg tjedna zbog zabrinutosti potražnje jer je ponovno otvaranje Kine zapelo. Budući da se očekuje da Kongres pokaže određeni napredak u vezi s gornjom granicom duga, Dow Jones je uspio ublažiti dio svog ranijeg gubitka od 200 bodova pa je završio dan s padom od 50,56 bodova (-0,15%) na 33042,78. S&P 500 ostao je nepromijenjen na 4205,52, dok je NASDAQ dodao 41,74 boda (+0,32%) završivši na 13017,43.

Širina je uglavnom bila negativna s opadajućim izdanjima koja su nadmašivala napredujuća izdanja za 166 jedinica na NYSE i 6:5 na NASDAQ-u. Pad obujma iznosio je 55% na NYSE, ali je porast iznosio 61% NASDAQ-a. VIX je pao za 0,50 (-2,50%) i zatvorio u 17,45. Cijene sirove nafte pale su 2,92 (-4,02%), a srpanjski ugovor je zatvoren na 69,75 dolara po barelu. Cijene zlata porasle su 15,60 (+0,79%) i završile na 1978,70 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio dan na 27.800 dolara.

Dionice velikih tehnoloških kompanija ponovno su dosegle nove vrhunce s Appleom (AAPL), Microsoftom (MSFT), Broadcomom (AVGO), Nvidijom (NVDA) i Teslom (TSLA) koji su svi postigli nove vrhunce u 52 tjedna ostavljajući šire tržište u prašini.

Može se očekivati više volatilnosti na tržištu uzrokovane gornjom granicom duga koja se treba potvrditi u američkom Kongresu tijekom sljedećih nekoliko dana. Također i sutra će nekoliko čelnika Fed-a održati govore o monetarnoj politici i ako budu zvučali oštrije, dionice bi mogle pasti.

Objave zarade koje treba pratiti u srijedu: Salesforce.com (CRM), CrowdStrike Holdings (CRWD), Veeva Systems (VEEV), NetApp (NTAP), Chewy Inc (CHWY), Pure Storage (PSTG), C3.ai (AI) ) i Nordstrom Inc (JWN).

Ekonomski kalendar za srijedu: hipotekarne aplikacije, Chicago PMI, JOLTS i Beige Book. Osim toga, četiri predsjednika Fed-a održat će govore o politici.