EU

Iznimno uspješna godina za austrijske banke: Povećanje dobiti od 66,9 posto u 2022. godini

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U poslovnoj godini 2022. banke u Austriji zajedno su ostvarile godišnji rezultat od 10,2 milijarde eura. Prema brojkama OeNB-a, to znači povećanje od gotovo 67 posto.

U poslovnoj godini 2022. banke u Austriji zajedno su ostvarile godišnji rezultat od 10,2 milijarde eura. Prema brojkama OeNB-a, to znači povećanje od gotovo 67 posto.

U 2022. godini austrijske su banke zabilježile dobit od oko 10,2 milijarde eura, izvijestila je Narodna banka (OeNB). To znači povećanje od 4,1 milijardu eura ili 66,9 posto na već vrlo dobar rezultat za 2021. Odlučujući čimbenik visokog povećanja je rast prihoda od kamata i provizija. Prema informacijama, ovo je rekordan rezultat.

Ukupni operativni prihod u 2022. iznosio je oko 5,8 milijardi eura (plus 22,5 posto) iznad brojke iz prethodne godine. Prihodi od kamata porasli su za oko 3,6 milijardi eura, a prihodi od provizija za oko 2,1 milijardu eura. Visoki kamatni rezultat prvenstveno je posljedica povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i povećanog obujma potraživanja.

Snažno povećanje operativnog rezultata

Visoki rast operativnih prihoda doveo je do porasta operativnog rezultata banaka od 42,6 posto (plus 3,8 milijardi eura). S druge strane, pak, amortizacija i umanjenja vrijednosti nematerijalne imovine, nekretnina, postrojenja i opreme te ulaganja porasli su za 1,3 milijarde eura i opteretili bilance.

Osim povećanja poslovnih prihoda, na godišnji rezultat pozitivno su utjecali i prihodi od obustavljenog poslovanja (plus milijardu eura). Osim toga, dobit od podružnica koje nisu potpuno ili proporcionalno konsolidirane (plus 811 milijuna eura) značajno je pridonijela poboljšanju. S druge strane, povećanje ispravaka vrijednosti i rezervacija za kreditne rizike (za 1,1 milijardu eura) negativno je utjecalo na godišnji rezultat.