Svijet

Jamie Dimon: Fed će morati ponovno pojačati svoju igru

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Federalne rezerve su počele podizati kamatne stope malo prekasno i malo neodlučno ("dan ​​kasni i nedostaje dolar"), rekao je Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase, u srijedu (20. rujna) u Detroit Economic Event Clubu . Brzi porasti u posljednjih 18 mjeseci bili su "utrka za sustizanje".

Federalne rezerve su počele podizati kamatne stope malo prekasno i malo neodlučno, rekao je Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase, u srijedu (20. rujna) u Detroit Economic Event Clubu . Brzi porasti u posljednjih 18 mjeseci bili su "utrka za sustizanje".

Dimon je to komentirao malo prije nego što je objavljena odluka Fed- a da kamatne stope ostanu nepromijenjene. Monetarni nadzornici signalizirali su da će kamatne stope vjerojatno ostati visoke još neko vrijeme nakon još jednog povećanja ove godine. "Postoji veća šansa da će morati ići više nego što su danas", rekao je Dimon. "Govorim o tome da inflacija bude četiri posto u četiri ili šest mjeseci i da ne pada iz niza razloga."

Središnja banka SAD-a provela je veći dio proteklih 18 mjeseci boreći se s povijesno visokom inflacijom, koja je usporila posljednjih mjeseci. Kao odgovor na to, Fed je usporio tempo povećanja kamatnih stopa nakon što je od početka 2022. agresivno podigao ključnu kamatnu stopu s gotovo nule na preko pet posto.

Šef JP Morgana upozoravao je više od godinu dana da se SAD i dalje suočava sa značajnim preprekama, posebno zbog tekućeg rata u Ukrajini i drugih geopolitičkih napetosti. U svom godišnjem pismu dioničarima situaciju je opisao kao "zabrinjavajuću". "Imamo vrlo snažno gospodarstvo, ali nemojte brkati danas sa sutra", rekao je Dimon u srijedu. "Ove druge stvari su sutra, da tako kažem - i vidjet ćemo hoće li i kada utjecati na trenutno gospodarstvo."

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća