Svijet

Janet Yellen: Zakon o ograničenju duga štiti 'punu vjeru, kredit' SAD-a

Fondovi.hr
Fondovi.hr

"Kongres ima dužnost osigurati da SAD može platiti svoje račune na vrijeme", istaknula je Janet Yellen, ministrica financija, u vezi zakona o uvršćivanju duga SAD-a. Taj zakon uvršćuje "punu vjeru i kredit" zemlje i čuva njezino financijsko vodstvo.

"Kongres ima dužnost osigurati da SAD može platiti svoje račune na vrijeme", istaknula je Janet Yellen, ministrica financija, u vezi zakona o uvršćivanju duga SAD-a. Taj zakon uvršćuje "punu vjeru i kredit" zemlje i čuva njezino financijsko vodstvo.

"Neizvršenje obveza imalo bi teške posljedice za američke obitelji, moglo bi rezultirati gubitkom milijuna radnih mjesta i trilijunima dolara bogatstva, te bi povećalo troškove financiranja za američke porezne obveznike u godinama koje dolaze", izjavila je ministrica Yellen u četvrtak.

Nakon mjeseci rasprave, zakon koji će spriječiti američko gospodarstvo da zakaže u izvršavanju dugovnih obveza napokon je prošao Kongres u kasnim večernjim satima u četvrtak. Zakon će uvrstiti limit zaduživanja američke federalne vlade od 31,4 bilijuna dolara do siječnja 2025.

"Kongres ima dužnost osigurati da Sjedinjene Američke Države mogu platiti svoje račune na vrijeme, a ja snažno vjerujem da se puna vjera i kredit Sjedinjenih Američkih Država nikada ne smiju koristiti kao sredstvo za pregovaranje", izjavila je Yellen.

Ministrica financija je ponovno iščekivala od Kongresa da uvrsti ili poveća limit duga kako bi se izbjeglo neizvršavanje obveza države u proteklim mjesecima.

SAD je dosegnuo svoj limit zaduživanja 19. siječnja, nakon čega je Yellenova agencija poduzela "izvanredne mjere" kako bi izbjegla neizvršavanje obveza.

"Definicija klauzule 'pune vjere i kredita': Važan pravni pojam u američkom Ustavu koji osigurava priznavanje i izvršavanje prava i ugovora u svim saveznim državama"

Klauzula "pune vjere i kredita" je pravni pojam koji se odnosi na odredbu američkog Ustava, točnije, na Članak IV, Odjeljak 1. Prema ovoj klauzuli, svi savezni entiteti u Sjedinjenim Američkim Državama (savezne države) moraju priznavati valjanost i izvršavati prava, odluke i ugovore sklopljene u drugim saveznim entitetima.

Ova klauzula osigurava da pravna snaga i učinak određenih postupaka ili akata iz jedne savezne države budu priznati i poštovani u svim ostalim saveznim državama. Na primjer, ako se sklopi ugovor u jednoj saveznoj državi, klauzula "pune vjere i kredita" zahtijeva da se taj ugovor prizna i izvrši u svim drugim saveznim državama.

Klauzula "pune vjere i kredita" također se odnosi na obvezu federalne vlade SAD-a da poštuje i izvršava svoje financijske obveze, uključujući isplatu kamata i otplatu duga. Ovo osigurava povjerenje i kredibilitet Sjedinjenih Američkih Država na financijskom tržištu, te je važna za održavanje stabilnosti američke ekonomije.

Ukratko, klauzula "pune vjere i kredita" osigurava da prava, odluke, ugovori i financijske obveze priznati u jednoj saveznoj državi budu uvršteni i poštovani u svim ostalim saveznim entitetima, te jamči stabilnost i povjerenje u financijske obveze Sjedinjenih Američkih Država.