Tema

Kako i u što ulagati tijekom recesije?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Gubitci na burzama i pad cijena vrijednosnica na burzama i "medvjeđa tržišta" često izazivaju nemir među investitorima. Trenutno je većina velikih burzi u "medvjeđem tržištu" . Odnosno, indeks koji reprezentira burzu je pao za više od 20 posto od svog vrhunca.

Gubitci na burzama i pad cijena vrijednosnica na burzama i "medvjeđa tržišta" često izazivaju nemir među investitorima. Trenutno je većina velikih burzi u "medvjeđem tržištu" . Odnosno, indeks koji reprezentira burzu je pao za više od 20 posto od svog vrhunca.

Mnogi investitori se pitaju kako se nositi s tim. Kako ulagati na tržištu koje pada i koje dionice može kupiti? Razmatrajmo nekoliko taktika koje ulagači mogu upotrijebiti kako bi profitirali od krize.

Ulaganje u vrijeme recesije

Na burzama se događa zapanjujući fenomen. Kada je gospodarstvu dobro i cijene rastu, svi žele ulagati. Kad stvari krenu obrnuto i cijene padnu, interes brzo opada. Međutim, to nije način da se ostvare najbolji povrat na uloženo. Uložiti tijekom recesije povijesno donosi dobre povrate. Dobit kompanija opada, a dionice često naglo padaju. Ali raspoloženje je također obično negativno, što znači da se padovi nastavljaju i da vrijednosti također tonu (previše). Ulaganjem suprotno od toga ćete dugoročno imati koristi. Kad se raspoloženje promijeni i dobit ponovno krene rasti, ulagači mogu ostvariti velik povrat od samog početka. Dobro poznata izjava jednog od najboljeg investitora svih vremena Warrena Buffeta nije bez razloga: 'Budite u strahu kada su drugi pohlepni i budite pohlepni kada su drugi u strahu'.

'Budite u strahu kada su drugi pohlepni i budite pohlepni kada su drugi u strahu'. -Warren Buffet

No, opasnost ulaganja u vrijeme recesije je u tome što postoje i tvrtke koje ne prežive krizu i propadnu. Stoga je važno odabrati jake tvrtke koje mogu izdržati recesiju. U kriznim vremenima rizične dionice mnogo brže tonu i iako se to brzo čini kao prilika, može izazvati i neugodna iznenađenja. Ali kada oporavak započne, svakako se može isplatiti dodati malo više rizika portfelju. Do tada će oni biti tako oštro kažnjeni da ćete vi biti dobro kompenzirani za dodatni rizik. Prvo, pogledajmo razne pojmove koji se tu i tamo pojavljuju.

Razlika između kraha i recesije

Krah je kratki duboki pad na tržištu dionica i ne mora nužno dovesti do recesije. Slom oko Božića 2018. dobar je primjer sloma, gdje tržišta brzo tonu i prilično se brzo oporavljaju. Ove vrste relativno kratkih kretanja imaju manji učinak na ekonomiju, ali rebalansom svog portfelja u pravo vrijeme, još uvijek možete imati koristi od ovih vrsta padova.

Kada je kriza/recesija ekonomske prirode, tržište često polako tone i mnogo se brže oporavlja. Opseg odnosno volumen trgovanja također je često manji tijekom duge i duboke krize jer mnogi sudionici napuštaju tržište. Kada je to slučaj, kompanije s doista protucikličkim poslovnim modelom često prolaze najbolje. Uzmite u obzir, na primjer, kompanije koje imaju koristi od bankrota, ali naravno i tvrtke koje opskrbljuju osnovne proizvode koju su svima nama uvijek potrebni, poput hrane.

Razlika između pada burze i "medvjeđeg tržišta"

Pad ili slom burze karakterizira (iznenadni) nagli pad cijena dionica . U velikoj će većini tržišta naglo pasti vrijednost. Pad je često popraćen panikom i recesijom. Neke dionice su malo ili nimalo pogođene ovim padom vrijednosti i stoga se mogu opisati kao krizne dionice.

Pojmovi slom burze i medvjeđe tržište nisu sinonimi, ali su usko povezani. Ipak, slom burze razlikuje se od takozvanog medvjeđeg tržišta , na kojem cijene ravnomjerno padaju tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Međutim, 'kratkotrajni' pad burze također se može dogoditi na tržištu bikova.

ŠTO JE MEDVJEĐE TRŽIŠTE? Obično govorimo o medvjeđem tržištu kada cijene ravnomjerno padaju tijekom duljeg vremenskog razdoblja i nakon što je tržište izgubilo 20% svoje vrijednosti od vrha.

'Pravi' slom burze obično je situacija koja traje nekoliko dana do nekoliko tjedana u kojima cijene izuzetno puno padaju. Međutim, investitori obično govore i o krahu ako, primjerice, tržišta padnu za 40% do 50% tijekom duljeg razdoblja. To se dogodilo, primjerice, 2000. i 2008.

Slom burze 2021./2022

Tržišta dionica su već neko vrijeme pod pritiskom i neki se ulagači pitaju nalazimo li se trenutno u krahu burze. Većina velikih burzi je u svakom slučaju službeno u medvjeđem tržištu (padovi veći od 20%), ali VIX indeks (VIX je mjera volatilnosti i koristi se kao mjerač straha) još nije dosegao ekstremne razine (panika).

Američka tehnološka burza - Nasdaq, već je izgubila više od 30% od svog vrhunca . Međutim, neke pojedinačne kompanije izgubile su i puno više u protekloj godini. Na primjer: PayPal, Roku i Spotify, koji su izgubili do 80% tržišne kapitalizacije. Glavni uzrok slabosti je visoka inflacija, zbog koje su središnje banke naglo podigle kamatne stope. Više kamatne stope štetne su za rastuća poduzeća s velikim dugovima. Buduća dobit također postaje matematički manje vrijedna. Gospodarski izgledi također postaju sve sumorniji i sada se čini da idemo prema recesiji. Čini se da je burza to već prilično ukalkulirala u trenutne cijene, ali naravno cijene mogu pasti i još puno više.

Što učiniti u slučaju pada burze ili recesije?

Prošlost je pokazala da burze gotovo uvijek dugoročno rastu. Od početka, one su donosile prosječni povrat od 7% do 10% godišnje. Naravno, povećanja se ne odvijaju linearno i uvijek će biti malih i velikih korekcija. Gledajući povijest, svaki pad ili slom burze uvijek je pružao zanimljivu priliku za kupnju dionica. Stoga je važno ostaviti dovoljno novca sa strane kako biste mogli pokupiti svoje omiljene dionice (jeftinije) nakon takvog pada.

U nastavku dijelimo dva popisa savjeta tijekom pada burze, i za pasivne i za aktivne ulagače.

Za pasivnog investitora:

  • Napravite novčanu poziciju kako biste kasnije mogli loviti na dnu.
  • Ako ulažete mjesečno: kupujte ustrajno i iskoristite niže cijene.
  • Osigurajte dovoljnu diversifikaciju u svom portfelju. Defenzivne dionice će pasti puno manje tijekom recesije i konačnog pada tržišta dionica od špekulativnih rastućih kompanija. Ove vrste obrambenih tvrtki obično također daju lijepu dividendu koju možete prikupiti ili reinvestirati. Tada eventualno možete kupiti više kako biste smanjili svoju prosječnu kupovnu cijenu.
  • Dodajte u svoj portfelj i burzovne robe, kao što su zlato i srebro za daljnju diversifikaciju. Također možete imati koristi od povećanja cijena plemenitih metala tijekom pada burze.
  • Ostanite mirni tijekom pada burze. Slom burze može vas učiniti nemirnima. No, upravo tada nije pametno povući svoj novac, već ustrajati i nastaviti. Stoga padove burze gledajte kao priliku, a ne prijetnju.

Za aktivnog investitora:

  • Prodaja na vrhu i kupnja na dnu je nešto o čemu svaki investitor sanja. Nažalost, to se u praksi pokazalo iznimno teškim, ali se aktivnim ulagačima ipak može isplatiti. Ako uspijete prodati dio svog portfelja i otkupiti dionice niže, to može osigurati dobar dodatni povrat. Naravno, gotovo je nemoguće pogoditi točno dno tržišta. Stoga napravite plan unaprijed i odlučite na koje se razine odlučite vratiti. Dobra metoda je vratiti se korak po korak. Ova metoda je također poznata kao metoda prosječne cijene.
  • Tehničku analizu možete koristiti za određivanje trenutka ulaska i izlaska . Pomoću tehničke analize možete odrediti, na primjer, kada je silazni trend izašao ili na kojim razinama postoji velika podrška.
  • Idi na short (kratku) poziciju . Jeste li znali da možete zaraditi od pada cijena dionica? Zatim prodajete dionice koje ne posjedujete da biste ih kasnije otkupili po nižoj cijeni . Na taj način možete zaraditi novac od pada cijena.
  • Špekulativni ulagač također može razmotriti pojedinačne dionice rudnika zlata i srebra .

Konkretne strategije i savjeti za vrijeme krize

Upravo smo prikazali opće savjete za suočavanju s padom burze. Ali koje konkretne strategije i alate možete koristiti tijekom recesije? Postoji nekoliko načina ulaganja tijekom recesije. Pravi način, naravno, ovisi o vašoj toleranciji na rizik. Možete koristiti pasivne metode ili zauzeti aktivniji stav. Najpasivnija strategija koja obično dobro funkcionira je rebalans. Rebalansiranijem određujete koliki postotak želite imati u određenoj imovini (dionice, obveznice, valute, robe) i osiguravate da se ta ravnoteža redovito i povremeno obnavlja. Ovo je prilično pasivna strategija, jer ne donosite nove odluke, već samo rebalansirate portfelj. Potrebno je samo slijediti unaprijed zacrtani plan.

Aktivnija metoda je aktivno prilagođavanje raspodjele trenutnim okolnostima. Na primjer, možete odabrati promjenu raspodjele dionica u različitim sektorima. Na primjer, neki su sektori manje ciklični i bolje podnose recesiju. Najjednostavniji primjer je možda onaj kompanija Coca-Cola. Čak i tijekom krize ljudi nastavljaju piti popularno bezalkoholno piće. Kao rezultat toga, rezultati proizvođača bezalkoholnih pića nisu ili su jedva pogođeni, što znači da dionica obično također radi bolje (ili manje loše) od općeg tržišta. U nekim slučajevima ulagači hrle u ove vrste 'sigurnih' dionica, a to čak može značiti povećanje cijene.

Što su prave krizne dionice?

Neke su dionice jače pogođene krahom ili recesijom od drugih. Koje su dionice najteže pogođene često također ovisi o vrsti krize. U prošlosti smo vidjeli financijske krize koje su uzrokovale pad dionica banaka. No trenutno se, primjerice, više radi o inflacijskoj krizi, dižu se kamate i čini se da od toga profitiraju dionice banaka.

Neke dionice poput CME Group, Euronext posebno imaju koristi od visoke volatilnosti i količine trgovanja u ranoj fazi pada. Ali ako tržište dionica pada predugo i ako je gospodarstvo u recesiji, količine će polako opadati. Druge tvrtke u početku padaju zbog lošeg raspoloženja i prvog vala panike, ali zatim nastavljaju s dobrim rezultatima u recesiji. One se također nazivaju necikličkim dionicama. To su dionice tvrtki čije će proizvode ljudi nastaviti konzumirati čak i tijekom gospodarske krize. To često uključuje osnovnu robu široke potrošnje, kao što su hrana, gorivo, komunalije i lijekovi te zdravstvena njega.