Svijet

Kina će u ožujku vjerojatno zabilježiti trgovinski manjak

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kinesko gospodarstvo vjerojatno će u ožujku zabilježiti trgovinski manjak, upozorio je u nedjelju viši vladin dužnosnik, što je protumačeno kao signal o mogućem padu kineskog izvoza.

Kinesko gospodarstvo vjerojatno će u ožujku zabilježiti trgovinski manjak, upozorio je u nedjelju viši vladin dužnosnik, što je protumačeno kao signal o mogućem padu kineskog izvoza.

Ministar trgovine Chen Deming također je branio kinesku monetarnu politiku, naglasivši da snažniji juna sam po sebi ne može riješiti globalne trgovinske ravnoteže.

Izjave Chena na forumu o razvoju Kine, koji se održao iza zatvorenih vrata u glavnom kineskom gradu, objavila je službena kineska novinska agencija Xinhua i novine People’s Daily a vremenski su se podudarile sa snažnim međunarodnim pritiscima na Peking da dopusti rast vrijednosti juana.

Analitičari su upozorili na mogući privremen pad izvoza u ovom mjesecu, nakon što su proizvođači u veljači znatno intenzivirali proizvodnju uoči kineske nove godine kako bi udovoljili inozemnim narudžbama za uskrsne praznike u travnju.

Kineski izvoz povećao se u veljači za 45,7 posto, po najvišoj stopi u tri godine, nastavljajući rast, koji je počeo u prosincu kada je povećan za 17,7 posto. Prethodno je 13 mjeseci bilježio pad.

Uvoz je poskočio za 44,7 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču i dosegnuo je vrijednost od 86,9 milijardi dolara.

Kineski trgovinski višak dosegnuo je u veljači 7,61 milijardu dolara, povećavši se za 57,2 posto na godišnjoj razini.

Snažan rast izvoza rezultirao je pojačanim pritiskom na Peking da dopusti jačanje juana, koji je od sredine 2008. de facto vezan za američki dolar.

Sjedinjene Države i Europska unija, ključni trgovinski partneri Kine, tvrde da Peking namjerno drži svoju valutu slabom kako bi povećao izvoz koji je ključan za izlazak zemlje iz globalne gospodarske krize.

Kina je pokušala umanjiti očekivanja snažnog rasta izvoza u ovoj godini, te je Chen ovog mjeseca kazao da bi moglo proći do tri godine prije no što ponovno dosegne razinu iz razdoblja prije financijske krize.