Market Pulse

Kineska potpora gospodarstvu potaknula rast tržišta robe

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Međunarodna robna tržišta ojačala su prošlog tjedna kojim je dominirao pritisak prodaje, a analitičari navode potporu kineske središnje banke kao važan čimbenik koji podupire rast.

Međunarodna robna tržišta ojačala su prošlog tjedna kojim je dominirao pritisak prodaje, a analitičari navode potporu kineske središnje banke kao važan čimbenik koji podupire rast.

Dok tržište robe doživljava veliku potražnju, još uvijek postoji zabrinutost oko ponude.

Analitičari su izjavili da su potezi Narodne banke Kine (PBoC) za potporu gospodarstvu među najvažnijim čimbenicima koji podržavaju rast tržišta roba.

PBoC je smanjio omjere obvezne pričuve banaka i kreditnih institucija za 25 baznih bodova, a podaci objavljeni u Kini dali su pozitivne signale o gospodarskoj aktivnosti, što je povećalo sklonost riziku.

Banka je u priopćenju rekla da odluka ima za cilj ojačati temelje gospodarskog oporavka i osigurati dovoljno gotovine tržištu.

U Kini su industrijska proizvodnja i maloprodaja u kolovozu premašile očekivanja, s godišnjim porastom od 4,5% odnosno 4,6%, dok je stopa nezaposlenosti ponovno pala na 5,2%.

Cijena unce zlata porasla je nakon što su azijske središnje banke poduzele mjere za zaštitu svojih valuta, završivši tjedan s rastom od 0,2%.

Srebro je ojačalo 0,5%, paladij 4,1%, a platina 3,7%.

S druge strane, bakar je porastao za 2,2%, cink za 5,4%, olovo za 0,1%, a aluminij za 1%, dok je nikal ostao ravnomjeran.

Energetska roba

Cijene nafte nastavljaju se trgovati na najvišim razinama ove godine zbog zabrinutosti za globalnu opskrbu.

Prošlog je tjedna nafta Brent ojačala 2,2%, dok je prirodni plin kojim se trguje na New York Mercantile Exchangeu porastao 1,5%.

Rast cijena potaknut je nastavkom rezova u najvećim svjetskim proizvođačima nafte Saudijskoj Arabiji i Rusiji u rujnu, kao i negativnim kretanjima u proizvodnji nafte u nekim zemljama proizvođačima.

Zbog oluje u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), zatvorena su četiri njena terminala za izvoz nafte na istoku zemlje.

Kazahstan je najavio smanjenje dnevne proizvodnje nafte zbog održavanja.

U svom mjesečnom izvješću OPEC navodi da će globalna potražnja za naftom ostati visoka, dok će proizvodnja ostati niska do kraja godine.

Prema izvješću o globalnom tržištu nafte za kolovoz koje je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), najava Saudijske Arabije i Rusije, najvećih proizvođača iz skupine OPEC+, o produljenju smanjenja proizvodnje od oko 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine suočila tržišta s ozbiljnim deficitom ponude.

Cijene prirodnog plina porasle su zbog zabrinutosti zbog šokova u opskrbi zbog štrajkova radnika u Australiji.

LNG radnici u Australiji stupili su u djelomični štrajk nakon što razgovori s upravom nisu uspjeli postići dogovor.

Pšenica je porasla za 1,3%, a riža za 0,9%, dok su kukuruz i soja pojeftinili za 1,8% odnosno 1,7%.

Analitičari kažu da su cijene pšenice porasle jer su prognoze svjetske proizvodnje pšenice pale u odnosu na prethodni mjesec.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) za sezonu 2023./24., procjene proizvodnje pšenice smanjile su se za 3,3 milijuna tona na 793,37 milijuna tona u usporedbi s prethodnim mjesecom, dok su se procjene zaliha na kraju razdoblja smanjile za 920.000 na 265,61 milijun tona.

Cijene kukuruza su deprecirale jer su prognoze globalne proizvodnje kukuruza porasle u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene kave porasle su 7,1%, šećera 3,2%, kakaa 2,6%, a pamuka 0,9%.

Šećer je dosegnuo najvišu razinu od listopada 2011., a kakao od ožujka 2011.

Očekuje se pad proizvodnje šećera u Indiji zbog sušnog kolovoza; sve veća očekivanja potražnje također su dovela do porasta šećera.

Cijene kakaovca nastavile su rasti zbog zabrinutosti da će vremenski uvjeti El Nina negativno utjecati na globalnu proizvodnju kakaovca.

S druge strane, objava brazilskog Ministarstva poljoprivrede da je u voćnjacima te zemlje otkriven blagi virus mozaika kakaovca (CaMMV) uzrokovala je rast cijena kakaovca.

S druge strane, rast cijena kave bio je potaknut oštrim padom globalne proizvodnje i povećanom potražnjom za zrnima kave na međunarodnim tržištima.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća