Svijet

Kineski SenseTime predstavlja nove AI proizvode i chatbot

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Kineski SenseTime (0020.HK) predstavio je u ponedjeljak niz novih proizvoda koji se pokreću umjetnom inteligencijom, uključujući chatbot i generator slika, pridružujući se globalnoj utrci koju je pokrenula popularnost OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Kineski SenseTime (0020.HK) predstavio je u ponedjeljak niz novih proizvoda koji se pokreću umjetnom inteligencijom, uključujući chatbot i generator slika, pridružujući se globalnoj utrci koju je pokrenula popularnost OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Xu Li, glavni izvršni direktor i suosnivač jedne od najvećih kineskih tvrtki za umjetnu inteligenciju, prikazao je demonstraciju uživo chatbota kojeg su nazvali "SenseChat" pišući e-mail i pričajući priču o mački koja hvata ribu na pitanja, kao i skriptiranje računalni kodovi.

Proizvodi su se temeljili na najnovijoj verziji tvrtke SenseNova big modela, koji su razvijali u proteklih pet godina, rekao je drugi suosnivač SenseTimea Wang Xiaogang. Veliki modeli obično se obučavaju na ogromnim skupovima podataka koristeći moćan hardver.

Globalno zanimanje za tehnologiju umjetne inteligencije poraslo je od debija krajem 2022. ChatGPT-a, popularnog chat bota koji je razvila američka tvrtka OpenAI koji koristi generativnu tehnologiju umjetne inteligencije koja uči iz prošlih podataka za stvaranje novog teksta, slika ili računalnog koda. Neke vlade važu prednosti umjetne inteligencije, uključujući rizike kao što su privatnost i kršenje autorskih prava.

"Usredotočili smo se na razvoj naših velikih modela. Uz našu snažnu AI infrastrukturu... SenseTime je također razvio mogućnost implementacije velikih modela u našoj liniji proizvoda", rekao je suosnivač SenseTimea Wang Xiaogang, dodajući da SenseChat sadrži više više od 100 milijardi parametara.

Tvrtka, koju su SAD sankcionirale, nije dala detaljne planove za lansiranje proizvoda, ali je rekla da sudionici mogu isprobati proizvode.

Uz SenseChat, tvrtka je također predstavila generator slika, platformu za stvaranje digitalnih avatara i par komplementarnih alata za 3D modeliranje na događaju.

Ove su aplikacije namijenjene za rad u tandemu kako bi pomogle klijentima SenseTimea da brzo kreiraju video u kojem prezenter, okruženje i proizvodi generiraju AI u stvarnom vremenu.

Možemo generirati digitalnu scenu za sobu za livestreaming. Stvaranje proizvoda i interaktivni sadržaj generira AI, a soba za livestreaming radi bez prestanka 24 sata dnevno", rekao je Xu. "Zapravo, možda čak i ne možete reći radi li se o stvarnoj osobi koja noću emitira."

Dionice SenseTimea, koji je najpoznatiji po svojoj tehnologiji računalnog vida, skočile su prošli tjedan nakon što je tvrtka počela slati pozivnice za događaj. Tržište u Hong Kongu, na kojem tvrtka posluje, zatvoreno je zbog državnog praznika u ponedjeljak.

Brojne kineske tvrtke rade na svojim verzijama, uključujući kineskog giganta tražilice Baidu (9888.HK) kojemu su dionice pale, a zatim se oporavile nakon što je prošlog mjeseca predstavio svoj Ernie Bot. Ernie Bot je sada otvoren ograničenom broju javnih testera.

Godine 2019. Sjedinjene su Države stavile SenseTime na trgovinsku crnu listu nakon što su ga optužile za razvoj programa za prepoznavanje lica koji Pekingu olakšavaju nadzor nad etničkim Ujgurima u regiji Xinjiang.

SenseTime je tada priopćio da se snažno protivi američkoj zabrani i da će surađivati ​​s nadležnim vlastima na rješavanju situacije.

Kineske tehnološke tvrtke žure lansirati svoje odgovore na OpenAI-jev ChatGPT s Alibaba Group (9988.HK) za koju se očekuje da će lansirati svoj Tongyi Qianwen AI chatbot u utorak.