EU

Lagarde: ECB će nastaviti borbu protiv inflacije, ali ne želi štetiti gospodarstvu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde ponovila je u petak da banka ne razmatra smanjenje kamata, ali je nagovijestila da su stope možda dosegle vrhunac.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde ponovila je u petak da banka ne razmatra smanjenje kamata, ali je nagovijestila da su stope možda dosegle vrhunac.

"Smatramo da su ključne stope ECB-a dosegnule razine koje će, održavane dovoljno dugo, značajno pridonijeti pravovremenom povratku inflacije na naš cilj", rekla je.

U međuvremenu je naglasila da ECB nije "odlučio, raspravljao ili čak izrekao rezove".

Povećanje kamatnih stopa u četvrtak bilo je iznenađenje za neke ekonomiste, koji su vidjeli da više kamatne stope štete ionako slabijem gospodarstvu eurozone.

Ranije ovog tjedna, Europska komisija je prognozirala da će rast sljedeće godine biti niži od očekivanog jer Njemačka nastavlja u dugotrajnoj recesiji.

Lagarde je dodala da niti jedna država članica na sastanku ministara financija i gospodarstva eurozone u petak nije dovela u pitanje odluku ECB-a o povećanju kamata.

U kolovozu je stopa inflacije u eurozoni iznosila 5,3%, što je još uvijek znatno više od cilja banke od 2%. Lagarde je rekla da su kamatne stope "ključni alat" za borbu protiv inflacije.

“Naša borba protiv inflacije je u tijeku i postavit ćemo kamatne stope na dovoljno restriktivnu razinu koliko god bude potrebno da se postigne cilj”, rekla je.

Europski ministri gospodarstva okupili su se u petak u Španjolskoj na dva dana kako bi razgovarali o poticanju ulaganja i fiskalnoj politici.

Prije početka sastanka u petak, vršiteljica dužnosti španjolske ministrice gospodarstva Nadia Calvino rekla je medijima da je jako zanimaju Lagardeina objašnjenja o povećanju kamata.

“Pretpostavljam da će također potvrditi da je ovo kraj vrlo brzog povećanja kamatnih stopa koje smo iskusili tijekom prošle godine”, dodala je.

Kamatna stopa ECB-a sada iznosi 4%, što je najviša razina od uvođenja eura 1999.

Pojam dana

ETF fondovi

Exchange-Traded Funds (ETFs) ili burzovno utrživi fondovi su relativno nova inovacija u svijetu investiranja, a pojavili su se u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća