EU

Luksuzni div LVMH doseže povijesni vrh tržišne vrijednosti od 440 milijardi eura

Fondovi.hr
Fondovi.hr

LVMH je izvijestila o odličnim rezultatima u prvom tromjesečju, s rastom prodaje od 17 posto na godišnjoj razini. Dionice su sljedeći dan ojačale više od pet posto, a bogatstvo Bernarda Arnauta u jednom je danu poraslo za 11 milijardi eura.

LVMH, jedna od vodećih tvrtki u luksuznom sektoru, je jedan od najvećih dobitnika na europskim tržištima kapitala ove godine. Ovaj uspjeh se najviše zahvaljuje kineskom tržištu, gdje su tamošnji kupci u veljači i ožujku popravili prodajnu sliku francuskog diva. LVMH je poznat po svojim Louis Vuitton ženskim torbicama i brendu odjeće Christian Dior.

U prošlom tjednu, LVMH je izvijestila o odličnim rezultatima u prvom tromjesečju, s rastom prodaje od 17 posto na godišnjoj razini. Dionice su sljedeći dan ojačale više od pet posto, a bogatstvo Bernarda Arnauta u jednom je danu poraslo za 11 milijardi eura.

LVMH je izvijestila da je prodaja u prvom tromjesečju u Aziji, isključujući Japan, porasla za 14 posto, u usporedbi s padom od osam posto u četvrtom tromjesečju prošle godine.LVMH očekuje rast prodaje u Kini 2023.

Međutim, tvrtka se i dalje suočava s problemom na američkom tržištu gdje veća potražnja nego prošle godine pokazuje znakove opadanja, posebice među mlađim kupcima koji troše manje.

LVMH je trenutno procijenjen na oko 440 milijardi eura, što predstavlja 13 posto ukupne tržišne kapitalizacije Pariške burze.