EU

Maloprodajni sektor Njemačke prijeti udarcu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Bez uspješne maloprodaje gradska središta teško da imaju perspektivu za budućnost.

Maloprodajni sektor u Njemačkoj trebao bi se smanjiti za 9000 trgovina i malih poduzeća za koje se očekuje da će se zatvoriti 2023., prema Handlesverband Deutschland, nacionalnoj udruzi maloprodaje Njemačke.

Prema podacima iz 2021., maloprodajni sektor u zemlji treći je po veličini u Njemačkoj – čini 17% bruto domaćeg proizvoda.

Čelnik udruge, Alexander von Preen, rekao je u izjavi: "S obzirom na brojke iz posljednjih godina, sva zvona za uzbunu moraju zvoniti u svim središtima gradova i u politici. Jer bez uspješne maloprodaje, gradska središta jedva da imaju perspektivu za budućnost."

Dodao je: “Ako umre trgovina, umire i grad. Trgovina nije samo opskrbljivač stanovništva, već je također karakterizirana svojim raznolikim društvenim angažmanom na licu mjesta i također je skrbnik kulturnog područja užeg gradskog jezgra. Ova postignuća su u opasnosti."

Situacija u glavnom gradu Berlinu daleko je gora, kaže Nils Busch-Petersen, iz berlinskog udruženja trgovaca na malo. On je rekao da je dosad zatvoreno 2.500-3.000 poduzeća i očekuje da će taj broj porasti.

"Situacija je komplicirana jer maloprodajna industrija još uvijek pati, počevši od (veljača 2022.) rata u Ukrajini. Čak i sve ostale poslovnice imaju problema jer se ponašanje kupaca potpuno promijenilo", rekao je. “Oni vrlo pažljivo gledaju na svoje proračune pa odabiru, primjerice, organsku hranu, regionalne proizvode za koje neki političari misle da su duboko ukorijenjeni u kupcu”,

Tisuće praznih izloga u Berlinu i njegovoj okolici "nije kraj", dodao je. Maloprodajna udruženja i poduzeća ukazuju na rat u Ukrajini i posljedičnu inflaciju cijena energije za promjenu preferencija kupaca.

'Promijenila su se pravila igre'

Uz mješovite prognoze za njemačko gospodarstvo, neki prognostičari sugeriraju da će gospodarstvo rasti za samo 0,2%, dok drugi sugeriraju da će se smanjiti, što će zemlju odvesti u tehničku recesiju.

Međugodišnja inflacija u zemlji, od ožujka 2023., prema federalnoj statistici, iznosi 7,8%.

Predviđanja Njemačke nacionalne udruge maloprodaje pokazuju da je u cijeloj zemlji ostalo 311.000 trgovina.

Sugeriraju da veći troškovi posebno vrše pritisak na prodaju i profit tvrtki. Osim toga, visoka inflacija dovodi do gubitka kupovne moći među potrošačima.