Mercedes-Benz ostvario rekordnu dobit; dividenda povećana na 5,20 eur; otkup vlastitih dionica u iznosu od 4 mlrd. eur

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Opis slike

Zahvaljujući visokim prodajnim cijenama luksuznih automobila i posebno dobrom posljednjem tromjesečju, Mercedes-Benz je u protekloj godini znatno povećao i prodaju i dobit.

Zahvaljujući visokim prodajnim cijenama luksuznih automobila i posebno dobrom posljednjem tromjesečju, Mercedes-Benz je u protekloj godini znatno povećao i prodaju i dobit.

Grupa Mercedes-Benz namjerava svojim dioničarima isplatiti višu dividendu od 5,20 eura po dionici nakon 5,00 eura u prethodnoj godini . Osim toga, automobilska grupa sa sjedištem u Stuttgartu najavila je otkup dionica u iznosu do 4 milijarde eura tijekom dvije godine s obzirom na rekordnu dobit i dividende.

Za tekuću godinu, automobilska grupa sa sjedištem u Stuttgartu bila je oprezna na godišnjoj konferenciji za novinare: očekuje se da će prodaja grupe biti na razini prethodne godine uz stabilnu prodaju automobila.

Mercedes-Benz je u cijeloj prošloj godini povećao prodaju za 12 posto na 150,02 milijarde eura. U zadnjem kvartalu prihodi su porasli 16 posto na 41,0 milijardu eura. Prilagođeni EBIT porastao je za 20 posto na 20,655 milijardi eura u 2022., blago porastao za 1 posto na 5,071 milijardu eura u posljednjem tromjesečju. Povrat u automobilskom poslovanju dosegnuo je 13,4 posto u kvartalu (prethodna godina: 15,7 posto). Zaključak je da je dobit grupe porasla za dvije trećine u tromjesečju na 3,72 eura po dionici ili 13,55 eura (10,00) za cijelu godinu.

Mercedes-Benz planira otkupiti vlastite dionice. Počevši od ožujka na burzi će se u razdoblju do dvije godine kupovati i potom povlačiti papiri u vrijednosti do 4 milijarde eura.

Mercedes-Benz se dogovorio s dva najveća dioničara, državnom kineskom tvrtkom Beijing Automotive Group Co Ltd (BAIC) i isto tako kineskom Geely grupom, da će svaki držati manje od deset posto svojih dionica u Mercedes-Benz grupi. Zauzvrat će prodali dio dionica tijekom provedbe programa otkupa dionica.

Mercedesov financijski direktor Harald Wilhelm naznačio je u listopadu da Mercedes ima prostora za veći povrat kapitala ulagačima s obzirom na punu blagajnu.