Ministri EU-a podržali planove za suzbijanje brze mode i zabranu uništavanja neprodane odjeće

Fondovi.hr
Fondovi.hr

EU

Ministri Europske unije podržali su u ponedjeljak planove za suzbijanje brze mode zabranom uništavanja neprodane odjeće, budući da cilja na više robe sa strožim pravilima održivosti.

Ministri Europske unije podržali su u ponedjeljak planove za suzbijanje brze mode zabranom uništavanja neprodane odjeće, budući da cilja na više robe sa strožim pravilima održivosti.

Ministri tržišnog natjecanja EU-a sastali su se u Bruxellesu kako bi odobrili plan koji je prošle godine predložila Europska komisija, izvršno tijelo Unije, da se zabrani uništavanje tekstila, obuće i drugih neprodanih potrošačkih proizvoda.

Cilj ovog plana je smanjiti utjecaj na okoliš odjeće i modnih dodataka koji su napravljeni, ali se nikada ne koriste, posebno nakon širenja internetske trgovine.

Prema Europskoj uniji, tekstil ima četvrti najveći utjecaj na okoliš i klimatske promjene u 27 zemalja, odmah nakon hrane, stanovanja i transporta.

Plan predviđa četverogodišnje izuzeće od zabrane za srednje tvrtke, dok će male tvrtke imati opće izuzeće.

Nova pravila uključivat će strože zahtjeve za proizvode koji će biti "izdržljiviji, pouzdaniji, višekratno upotrebljivi, nadogradljivi, popravljivi, reciklirajući i lakši za održavanje", kako je navedeno u priopćenju država članica.

Ova zabrana utjecat će na mnoge druge robe široke potrošnje, ali bit će iznimke za hranu, hranu za životinje, lijekove i veterinarske proizvode. Automobili su također izuzeti jer se drugi zakoni bave njihovim utjecajem na okoliš.

Prema novim pravilima, roba će morati biti prodavana s "putovnicom za digitalni proizvod", što bi mogao biti QR kod.

Prije nego što nova pravila stupe na snagu, bit će potrebni pregovori između država članica i Europskog parlamenta, koji se očekuje da će službeno podržati prijedloge u sljedećim tjednima.

Europska agencija za okoliš (EEA) izvijestila je da se broj rabljenog tekstila izvezenog iz EU-a utrostručio u posljednja dva desetljeća, s više od 550.000 tona u 2000. godini na gotovo 1,7 milijuna tona u 2019. godini.

Unatoč tome, sudbina rabljenog tekstila izvezenog iz EU-a ostaje vrlo neizvjesna, prema izvješću EEA-e.

Ova zabrana uništavanja neprodane odjeće predstavlja važan korak prema održivijem i odgovornijem pristupu modnoj industriji u Europskoj uniji. Uvođenje strožih pravila o održivosti u proizvodnji i upotrebi odjeće može imati pozitivan utjecaj na okoliš i potaknuti industriju da preuzme odgovornost za svoj utjecaj na planetu.