Svijet

Ministri vanjskih poslova BRICS-a okupili su se u Južnoj Africi

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Sastanak govori o uvođenju zajedničke valute za zemlje BRICS-a, prihvaćanju novih članica u grupu

Sastanak ministara vanjskih poslova grupe zemalja BRICS-a -- Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike -- održan je u petak u Cape Townu u Južnoj Africi.

Domaćin sastanka koji je bio južnoafrički ministar međunarodnih odnosa i suradnje Naledi Pandor, okupio je brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

Ministri su razgovarali o regionalnim i globalnim temama, reformi Vijeća sigurnosti UN-a, zaštiti multilateralizma, sigurnosti, održivom razvoju, borbi protiv terorizma, klimi, energetskoj sigurnosti i međusobnoj suradnji.

Na sastanku se također razgovaralo o uvođenju zajedničke valute za zemlje BRICS-a i primanju novih članica u skupinu.

Zhaoxu je rekao da BRICS pruža platformu solidarnosti za zemlje u razvoju i da ga međunarodna zajednica pozdravlja.

"Sretni smo što vidimo sve veći broj zemalja koje izražavaju želju da se pridruže BRICS obitelji", dodao je.

Jaishankar je istaknuo da BRICS radi na određivanju načela, kriterija i standarda za primanje novih članica u blok, dodavši da u tom pogledu djeluju u dobroj vjeri.

Vieira je sa svoje strane naglasio da je BRICS 15-godišnja priča o uspjehu.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, Pandor je istaknuo da će se 15. BRICS summit održati u Johannesburgu 22. i 24. kolovoza -- referirajući se na tvrdnju da će događaj biti zakazan u drugoj zemlji jer je Međunarodni kazneni sud donio odluku o uhićenju Ruski predsjednik Vladimir Putin za ratne zločine u Ukrajini.

Naglasivši da je to standardna procedura za Južnoafričku Republiku da osigura diplomatski imunitet sudionicima summita u kolovozu, Pandor je istaknuo da to nije poduzeto protiv bilo kakve odluke međunarodnih sudova.