EU

MMF poziva Europsku središnju banku da nastavi dizati stope kako bi ukrotila inflaciju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

MMF je u petak pozvao Europsku središnju banku (ECB) da nastavi dizati stope kako bi ukrotila trajno visoku inflaciju uglavnom potaknutu ratom Rusije i Ukrajine.

MMF je u petak pozvao Europsku središnju banku (ECB) da nastavi dizati stope kako bi ukrotila trajno visoku inflaciju uglavnom potaknutu ratom Rusije i Ukrajine.

Europa se suočava s teškim zadatkom održavanja oporavka, pobjede nad inflacijom i očuvanja financijske stabilnosti, budući da je njezin snažan izlazak iz pandemije prekinut ratom koji je usporio rast, izazvavši inflaciju i financijski stres, rekao je šef europskog odjela MMF-a Alfred Kammer na konferenciji za novinare prije objavljivanja izvješća o regionalnim gospodarskim izgledima.

"Suočene s takvom neizvjesnošću, središnje banke trebale bi održavati strogu monetarnu politiku sve dok temeljna inflacija nedvosmisleno ne bude na silaznoj putanji natrag do inflacijskih ciljeva središnje banke", rekao je, dodajući da su u eurozoni potrebna daljnja povećanja referentnih stopa.

Predviđa se da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone ove godine porasti za 0,8 posto, revidirano prema gore s prethodno prognoziranih 0,5 posto u listopadu, objavio je MMF.

Monetarni fond smanjio je prognozu rasta eurozone za iduću godinu za 0,4 boda na 1,4 posto.

Predviđa se da će rast u naprednim europskim gospodarstvima usporiti na 0,7% ove godine nakon rasta od 3,6% prošle godine, dok će gospodarstva u nastajanju (isključujući Tursku, Bjelorusiju, Rusiju i Ukrajinu) također doživjeti oštar pad s 4,4% na 1,1%, Kammer rekao je.

Predviđa se da će inflacija u eurozoni u prosjeku iznositi 5,3% u 2023. i 2,9% u 2023., što je iznad cilja ECB-a od 2%.

Prema najnovijim podacima, godišnja stopa potrošačke inflacije u europodručju u ožujku je bila najniža u 13 mjeseci od 6,9%.

Kako bismo pobijedili ljepljivu inflaciju i istovremeno izbjegli financijsku krizu i recesiju, sve makroekonomske, financijske i strukturne politike moraju djelovati usklađeno, rekao je Kammer.

"Fiskalna politika diljem Europe mora biti usklađena sa zaoštravanjem monetarne politike, a to znači da bi diljem Europe veća konsolidacija sada bila bolja u smislu pomoći na frontu inflacije. To je preporuka gotovo svim vladama u Europi", rekao je. objasnio.