Fondovi info

Morningstar: Zašto je svijet fondova bez aktivnih upravitelja nezamisliv?

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Bez aktivnog upravljanja portfeljem mogla bi biti ne samo dosadno, već možda čak i opasna, prema zaključku Johanne Englundh iz tima švedskog Morningstara.

Bez aktivnog upravljanja portfeljem mogla bi biti ne samo dosadno, već možda čak i opasna, prema zaključku Johanne Englundh iz tima švedskog Morningstara.

Čini se da je trijumf pasivnih ulaganja nezaustavljiv. Prije deset godina, ulaganja u indekse su činila 19 posto globalno upravljane imovine, dok su na kraju prošle godine iznosila 38 posto, prema analitičkoj tvrtki. Tržišni udio "pasivnih" ulaganja se udvostručio tijekom desetljeća, a trend se nastavlja.

"Nije istina da ne možete pobijediti s aktivnim fondom." Englundh ističe da, s perspektive ulagača, postoji mnogo toga za reći o jednostavnom praćenju širokog tržišta. U Europi, samo 23 posto upravitelja fondova uspjelo je pobijediti prosječnog pasivnog konkurenta tijekom desetogodišnjeg razdoblja. U slučaju obvezničkih fondova, "stopa uspješnosti" bila je 19 posto prema Morningstarovom "Active-Passive Barometru".

"Naše istraživanje sugerira da je dugoročno sigurnije odabrati indeksni fond, budući da pokušaj nadmašivanja tržišta obično rezultira manjim prinosima od jednostavne kupnje", piše Englundh. "No, opet, nije istina da ne možete pobijediti s fondom kojim se aktivno upravlja."

Jose Garcia-Zarate iz Morningstarovog tima za istraživanje pasivnih strategija ističe da uvijek postoji prilika za generiranje alfe (prinosa većeg od tržišnog prosjeka) u bilo kojoj klasi imovine. Stoga cilj "Active-Passive Barometra" nije pokazati da su indeksni fondovi superiorniji oblik ulaganja, već koliko je teško nadmašiti tržište.

"Svijet fondova bez aktivnih upravitelja bio bi protivan ljudskoj prirodi", kaže Englundh. Problem s tržištem koje se u potpunosti sastoji od pasivno upravljanih fondova je taj što nitko ne bi reagirao na prilike koje se pojave zbog nepredviđenih događaja na tržištu. Kada su sve odluke o ulaganjima automatizirane, sve veći iznos novca mora pritjecati u iste tvrtke, bez obzira na to kako vrhunski menadžment posluje. Indeksni fondovi ne mogu poduzeti protumjere, što je moguće samo uz aktivno upravljanje.

Garcia-Zarate smatra da bi svijet indeksnih fondova bio ne samo dosadan, već i suprotan našem prirodnom nagonu za poboljšanjem učinka. "Čak bih otišao tako daleko da kažem da bi svijet fondova bez aktivnih upravitelja bio protivan ljudskoj prirodi", kaže on. "Inteligencija mase (poznata i kao pasivna) moćna je sila, ali to ne bi trebao biti izgovor za negiranje želje pojedinca da postane bolji i poboljša se", dodaje analitičar Morningstara. "Čak i ako većina ljudi koji to pokušaju ne uspije, postoje neki koji uspijevaju, a to treba proslaviti i primjereno nagraditi."