Svijet

Na Wall Streetu cijene dionica dosegnule najviše razine u 18 mjeseci

Fondovi.hr
Fondovi.hr

U utorak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u 18 mjeseci, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom, industrijskom i rudarskom sektoru.

U utorak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u 18 mjeseci, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom, industrijskom i rudarskom sektoru.

Dow Jones skočio je 0,95 posto, na 10.888 bodova, a S&P 500 indeks 0,72 posto, na 1.174 boda, pa su oba indeksa dosegnula najviše razine od rujna 2008. godine.

Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,83 posto, na 2.415 bodova, najvišu razinu od kolovoza 2008. godine.

Najveći dnevni skok Dow Jones indeksa u posljednja dva tjedna ponajviše se zahvaljuje rastu industrijskog sektora, nakon što su analitičari Wells Farga povećali ciljanu cijenu dionice Caterpillara, jer očekuju snažan dugoročni rast tog industrijskog diva.

Cijena Caterpillara skočila je više od 4 posto, što je potaknulo cjelokupni industrijski sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao više od 1 posto.

S&P indeks rudarskog sektora također je porastao nešto više od 1 posto, jer se ulagači nadaju da će s jačanjem oporavka svjetskog gospodarstva ojačati i potražna za sirovinama.

Jučer je cijena nafte porasla za 30-ak centa, na 81,90 dolara po barelu, unatoč rastu tečaja dolara, što obično izaziva pad cijena sirovina.

Vijesti o jačanju potražnje za poluvodičima potaknule su, pak, cijene dionica proizvođača čipova. Tako je dionica Intela poskupila 1,9, a Integrated Silicon Solutionsa više od 14 posto.

To je pozitivno utjecalo na cjelokupni tehnološki sektor, pa su tako cijene dionica Applea i Cisco Systemsa dosegnule najviše razine u 52 tjedna.

S druge strane, pale su cijene dionica u sektoru zdravstvene skrbi. Dan prije taj je sektor ostvario snažan rast jer je ulagačima laknulo nakon što je Kongres konačno prihvatio zakon o reformi zdravstvenog sustava.

Jučer je, pak, uslijedila korekcija cijena, pa je Morgan Stanleyev indeks zdravstvenog sektora oslabio 0,3 posto.

Među gubitnicima je bio i građevinski sektor, nakon što je objavljeno da je u veljači prodaja postojećih kuća pala za 0,6 posto, na 5,02 stambene jedinice. Doduše, to je manji pad nego što se očekivalo, no ukazuje na slabost tržišta nekretnina.

Analitičari se slažu da nastavak rasta cijena dionica, unatoč slabašnim makroekonomskim pokazateljima, predstavlja dobar znak, no podijeljeni su po pitanju jesu li cijene otišle previsoko ili imaju još prostora za rast, s obzirom na poboljšanja u gospodarstvu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 5.673 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 6.017 bodova, a pariški CAC 0,63 posto, na 3.952 boda.