Market Pulse

Na Wall Streetu dionice padaju zbog recesijskih strahova i političkih previranje oko američkog plafona duga

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Dionice na Wall Streetu jučer su pale. Zabrinutosti ulagača zbog recesije i gornje granice američkog duga zasjenile još jednu rundu objava kvartalnih rezultata kompanija koje se uglavnom izvještavale o smanjenoj zaradi koja je ipak u većini slučajeva bila viša od prognoza analitičara.

Dionice na Wall Streetu jučer su pale. Zabrinutosti ulagača zbog recesije i gornje granice američkog duga zasjenile još jednu rundu objava kvartalnih rezultata kompanija koje se uglavnom izvještavale o smanjenoj zaradi koja je ipak u većini slučajeva bila viša od prognoza analitičara.

Različiti burzovni dionički indeksi su pali na otvaranju kao i na kraju trgovinskog dana, završavajući na najnižim vrijednostima dana. Svaki gospodarski sektor je bio u crvenom teritoriju predvođen slabostima u materijalima (XLB), tehnologiji (XLK), diskrecijskoj potrošačkoj robi (XLY), energiji (XLE) i industriji.

Ekonomski pokazatelji bili su raznoliki s Richmondovim proizvodnim indeksom koji je pao na -10 naspram očekivanih +4, dok je povjerenje potrošača palo na 101,3 naspram procijenjenih 104 i najniže još od srpnja 2022. Prodaja novih kuća, međutim, bila je pozitivno iznenađenje, skočivši na +9,6 %.

Dionice američkih regionalnih banaka su pale nakon objave da je First Republic Bank (FRC) izgubila -49,38% nakon objave dobiti manje od očekivanja i otkrivanja egzodusa depozita. ETF fond koji prati kretanja dionica regionalnih banaka - Regional Banking ETF (KRE) potonuo je za više od -4% i tako dosegnuvši svoju najnižu razinu od još studenog 2020.

Dok je većina kompanija koje su nadmašile očekivanja tržišta u pogledu dobiti i dalje bile niže u rasprodaji dionica. Jedino dionice Kimberly-Clarka (KMB) i PepsiCo (PEP) odbile su se od trenda i zatvorile su u plusu.

DJ Transportation Index također je doživio veliki udarac nakon što je United Parcel Service (UPS) pao za -9,99% nakon loših pokazatelja o zaradi.

DJIA je završio s padom od 344,57 bodova (-1,02%) na 33530,83. S&P 500 izgubio je 65,41 bod (-1,58%) i smjestio se na 4071,63, dok je NASDAQ pao 238,05 bodova (-1,98%) na 11799,16 zbog rasprodaje tehnoloških dionica.

Širina je bila medvjeđa s izdanjima s padom koja su nadmašivala napredujuća izdanja 5:1 na NYSE i 3,5:1 na NASDAQ-u. Pad volumena iznosio je 86% na NYSE i 70% na NASDAQ-u. VIX je skočio za 1,87 (+11,07%) i zatvorio na 18,76. Cijene sirove nafte pale su 1,65 (-2,09%), a svibanjski ugovor je zatvoren na 77,11 dolara po barelu. Cijene zlata porasle su 9,70 (+0,48%) i završile na 20009,40 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio dan na 27.900 dolara.

Prepiranja oko gornje granice američkog duga i sastanka FOMC-a sljedećeg tjedna zadržali su ulagače danas po strani dok su dionice padale. Tržište očekuje porast bazne referentne kamatne stope od 0,25 bodova sljedeći tjedan, sudionici na tržištu će tražiti izjavu predsjednika Fed-a Powella kako bi zadržali donju nižu ispod glavnih prosjeka. To za sada drži glavni raspon prosjeka ograničenim, ali negativna odstupanja u temeljnoj širini i sekundarnim indeksima ukazuju na niže cijene u budućnosti.

S obzirom na velike tehnološke kompanije i dionice FANG-a koji objavljuju rezultate poslovanja ovog tjedna, može se očekivati povećanu volatilnost, ali obrambeni sektori robe široke potrošnje (XLP) i komunalne usluge (XLU) jedine su tržišne skupine koje bilježe rast.

Objave o zaradi koje treba pratiti u srijedu uključuju: Meta Platforms (META), Boeing (BA), American Tower Corp (AMT), Automatic Data Processing (ADP), Boston Scientific (BSX), Waste Mgt. (WM), Humana Inc (HUM), General Dynamics (GD), Pioneer natural Resources (PXD), Hess Corp (HES) i eBay Inc (EBAY).

Ekonomski kalendar kretanja tržišta za srijedu: prijave za hipoteke, narudžbe trajne robe, maloprodajne i veleprodajne zalihe (unaprijed) i EIA izvješće o statusu nafte.