Market Pulse

Na Wall Streetu dionice završile mješovito

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Dionice su jučer oslabile u burnom trgovanju jer su raznoliki rezultati poslovanja kompanija u prvom kvartalu neutralizirane četvrtim trgovinskim danom rastućih prinosa.

Dionice su jučer oslabile u burnom trgovanju jer su raznoliki rezultati poslovanja kompanija u prvom kvartalu neutralizirane četvrtim trgovinskim danom rastućih prinosa.

Ekonomski podaci bili su slabi s padom započetih stambenih objekata u ožujku za -0,8%, dok su dozvole pale za -8,8%.

Dionicama Bank of America (BAC) i Lockheed Martina (LMT) trgovalo se više nakon što su objavili dobit koja je nadmašila očekivanja u prvom tromjesečju, dok su sastavnice Dow Jones indeksa Goldman Sachs (GS) i Johnson & Johnson (JNJ) utjecale na blue-chip indeks nakon što je Goldman podbacio u prvom kvartalu kao i J&J.

Glavni dionički indeksi su rano bili viši, ali oštri komentari članova FED-a izbrisali su te dobitke i poslali različite indekse u crveno.

Industrijski (XLI) sektor porastao na krilima Boeinga (BA) nakon što je ta kompanija objavila da idu prema planu sa planiranim isporukama aviona 737, nakon čega slijede dobici u sektoru materijala (XLB) i energiji (XLE). Zdravstvo (XLV), komunalne usluge (XLU) i komunikacijske usluge (XLC) bili su najslabiji tržišni sektori.

Glavni burzovni prosjeci u SAD-u su se poslijepodne kolebali s obje strane ravne linije i završili mješovito. DJIA je oslabio 10,55 bodova (-0,03%) na 33976,63, dok je S&P 500 porastao 3,55 bodova (+0,09%) i smjestio se na 4154,87. NASDAQ je pao za 4,31 bod (-0,04%) i završio na 12153,41.

Širina je uglavnom bila negativna s opadajućim izdanjima koja su nadmašivala napredujuća izdanja za 243 jedinice na NYSE i 561 jedinicu na NASDAQ. Povećanje volumena iznosilo je 52% na NYSE, ali opadanje volumena iznosilo je 51% NASDAQ-a. VIX je oslabio za 0,12 (-0,71%) i zatvorio na 16,83. Cijene sirove nafte pale su za 0,09 (-0,11%), a svibanjski ugovor je zatvoren na 80,75 dolara po barelu. Cijene zlata porasle su za 9,80 (+0,49%) i završile na 2016,90 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 30.300 dolara.

Bila je to tihi trgovinski dan jer se čini da su ulagači na čekanju uoči sastanka FOMC-a u svibnju i rasprave u Kongresu o podizanju gornje granice duga. Različiti indeksi vjerojatno će ostati vezani za raspon dok ne bude više jasnoće u vezi tih problema.

U međuvremenu, pojedinačna imena bit će otvorena za nestabilno trgovanje dok tržišni sudionici češljaju podatke iz objava poslovnih rezultata brojnih kompanija.

Objave o zaradi koje treba pratiti u srijedu uključuju: Tesla (TSLA), ASML Holdings (ASML), Abbott Labs (ABT), Morgan Stanley (MS), International Business Machines (IBM), Lam Research (LRCX), Freeport-McMoRan (FCX) ), Crown Castle Inc (CCI), Las Vegas Sands (LVS), Dow Inc (DOW), Travelers Cos. (TRV) i Steel Dynamics (STLD).

Ekonomski kalendar kretanja tržišta za srijedu: hipotekarne aplikacije i izvješće o statusu nafte EIA.