Market Pulse

Na Wall Streetu rast dionica na krilima dobrih rezultata kompanija

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Travanj je završio porastom dionica na Wall Streetu uglavnom zbog bolje od očekivanih zarade kompanija i ekonomskih pokazatelja koji su potaknuli rast dionice drugi trgovinski dan uzastopno.

Travanj je završio porastom dionica na Wall Streetu uglavnom zbog bolje od očekivanih zarade kompanija i ekonomskih pokazatelja koji su potaknuli rast dionice drugi trgovinski dan uzastopno.

Pokazatelj inflacije Osnovni-PCE je porastao +0,3% mjesečno kao što se očekivalo i +4,6% na godišnjoj razini, dok je Chicago PMI skočio na 48,6 u odnosu na očekivanih 43,5. Indeks potrošačkog raspoloženja Sveučilišta u Michiganu dosegao je 63,5.

Prinosi obveznica su pali na 10-godišnju državnu obveznicu koja je završila na 3,43%, a na dvogodišnju obveznicu na 4,03%.

Glavni tržišni prosjeci porasli su poslijepodne prije nego što su kasnije završili blizu najviših vrijednosti dana. Porast je bio rasprostranjen kroz sve sektore koji su bili u pozitivnom teritoriju osim komunalnih usluga (XLU). Sektor energetike (XLE) bio je dobitnik dana nakon snažnih rezultata naftnih kompanija, Chevron (CVX) i Exxon-Mobil (XOM) nadmašili procjene analitičara, a slijede ih financije (XLF), materijali (XLB) i tehnologija (XLK). ). Poluvodiči su također bili izvor snage nakon što je Intel (INTC). Philadelphia Semiconductor Index skočio je +1,81%.

Blue-chip DJIA indeks porastao je i na krilima dobrih rezultata Intela za 272,00 bodova (+0,80%) na 34098,16. S&P 500 je porastao za 34,13 bodova (+0,83%) i ustalio se na 4169,48. NASDAQ je dodao 84,35 bodova (+0,69%) završivši na 12226,58.

Širina je bila pozitivna s rastućim izdanjima koja su nadmašivala opadajuća izdanja 11:4 na NYSE i gotovo 2:1 na NASDAQ-u. Rastući volumen bio je 71% na NYSE i 72% na NASDAQ-u. VIX je pao za 1,25 (-7,34%) i zatvorio na 15,78, najnižoj razini u godini. Cijene sirove nafte skočile su 1,91 (+2,55%), a lipanjski ugovor je zatvoren na 76,64 dolara po barelu. Cijene zlata pale su za 1,00 (-0,05%) i završile na 1998,00 dolara za uncu. Bitcoin (BTC) je zatvorio sesiju na 29.300 dolara.

Bio je to snažan završetak tjedna koji je započeo s oštrim padom dionica zbog zabrinutosti zbog recesije i gornje granice duga. Međutim, zarade velikih tehnoloških kompanija spasile uspjele su nadvladati strahove, a oporavak dionica ostavio je glavne burzovne indekse pozitivnima. Volatilnost će se vjerojatno nastaviti idućeg tjedna odlukom FED-a o referentnoj kamatnoj stopi.

Objave o zaradi koje treba pratiti u ponedjeljak uključuju: Stryker Corp (SYK), Vertex Pharmaceuticals (VRTX), Southern Copper Corp (SCCO), Arista networks (ANET), ON Semiconductor (ON), Global Payments Inc (GPN), Diamondback energy ( FANG), CheckPoint softver (CHKP). MGM resorts (MGM) i Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH).

Tržišni ekonomski kalendar za ponedjeljak: PMI završni proizvodni indeks, ISM proizvodni indeks i potrošnja u građevinarstvu.