Market Pulse

Nafta bilježi male gubitke u skraćenom tjednu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte blago su pale tijekom tjedna koji je završio 7. travnja, dok su ulagači procjenjivali implikacije nedavnog iznenađujućeg poteza OPEC+ dogovorom o smanjenju proizvodnje od ukupno 3,6 milijuna barela dnevno.

Cijene nafte blago su pale tijekom tjedna koji je završio 7. travnja, dok su ulagači procjenjivali implikacije nedavnog iznenađujućeg poteza OPEC+ dogovorom o smanjenju proizvodnje od ukupno 3,6 milijuna barela dnevno.

Brent nafta je u četvrtak završila na 84,99 dolara po barelu, bilježeći gubitak od 1,17% u odnosu na ponedjeljak koji je počeo na 86 dolara po barelu. Burza je bla zatvorena za trgovanje na Veliki petak, uoči blagdana Uskrsa.

Američka referentna vrijednost nafte West Texas Intermediate (WTI) registrirana je na 80,61 USD po barelu u četvrtak u isto vrijeme, smanjivši se za 0,63% u odnosu na početnu cijenu od 80,10 USD po barelu u ponedjeljak.

Obje referentne vrijednosti zabilježile su ograničene gubitke zbog dugotrajne gospodarske recesije i strahova od potražnje za naftom potaknutih financijskom krizom američkog bankovnog sustava.

Odluka OPEC+ da smanji proizvodnju od svibnja poduprla je uzlazna kretanja.

OPEC+ ponovno je potvrdio svoj plan tijekom svog 48. Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora u ponedjeljak da zadrži smanjenje proizvodnje nafte od 2 milijuna barela dnevno do kraja godine, s dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje od oko 1,66 milijuna barela dnevno počevši od svibnja.

Saudijska Arabija je prednjačila sa smanjenjem od 500.000 barela dnevno, slijedi Irak sa 211.000 barela dnevno, UAE sa 144.000 barela dnevno, Kuvajt sa 128.000 barela dnevno, Kazahstan sa 78.000 barela dnevno, Alžir sa 48.000 barela dnevno, Oman sa 40.000 barela dnevno i Gabon sa 800 barela dnevno. .

Rusija je također izjavila da će postojeće smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno biti produženo do kraja godine.

Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost da bi smanjenje proizvodnje gurnulo cijene nafte Brent na 110 dolara po barelu, dok su se drugi složili da nedavna odluka o proizvodnji ima za cilj zadržati cijene na oko 80 dolara po barelu.

Dugotrajni strahovi potražnje

Odluka OPEC+ došla je usred globalnih gospodarskih problema i mogućnosti daljnjeg povećanja kamatnih stopa američkog Fed-a, što bi sve moglo imati negativan učinak na potražnju za naftom.

Američki Fed povećao je kamatne stope ukupno za 425 bodova u sedam navrata prošle godine kako bi se izborio s rekordno visokom inflacijom koja se popela na najvišu razinu u više od 40 godina do sredine 2022.

Kasnije je povećao stopu od 25 baznih bodova 1. veljače, nakon čega je uslijedilo još jedno povećanje od 25 baznih bodova 22. ožujka, čime je referentna stopa fondova dovedena u raspon od 4,75% do 5%.

U četvrtak je američki predsjednik Banke saveznih rezervi St. Louisa, James Bullard, rekao da su očekivanja inflacije sada niža, dijelom zbog početne monetarne politike Fed-a prošle godine.

Predsjednik St. Louis Feda također je govorio o nedavnim bankovnim previranjima u SAD-u i rekao da su regulatorna tijela spremna poduzeti dodatne mjere prema potrebi.

Povezane teme