Market Pulse

Nafta je porasla u odnosu na slabiji dolar usred neizvjesnosti od sljedećeg koraka OPEC+ kartela

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Jeftinija sirova nafta za one koji nemaju dolar, zahvaljujući slabijem američkom dolaru, potiče veću trgovinu sirovom naftom

Cijene nafte porasle su u petak zbog slabljenja američkog dolara, čineći sirovu naftu indeksiranu prema dolarima jeftinijom za ulagače, dok su proturječne izjave najviših ministara OPEC+ povećale nesigurnosti na tržištu uoči predstojećeg sastanka skupine.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 76,40 USD po barelu u 09.56 ujutro po lokalnom vremenu (06.56 GMT), što je rast od 0,18% u odnosu na zaključnu cijenu od 76,26 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 72,08 dolara po barelu, što je 0,35% više u odnosu na 71,83 dolara po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Pad vrijednosti dolara bio je glavni čimbenik koji je potaknuo rast cijena nafte prema dolarima zadnjeg dana u tjednu.

Indeks američkog dolara, koji mjeri vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta, uključujući japanski jen, britansku funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švicarski franak, pao je rano u petak 0,16% na 104,01.

Međutim, rizici i dalje ostaju budući da je agencija za kreditni rejting Fitch u srijedu stavila trostruki A rejting SAD-a pod nadzor radi mogućeg sniženja dok su u tijeku rasprave o ograničenju duga u zemlji.

Fitch je izrazio povjerenje u potencijalni sporazum, ali je primijetio da je rizik da vlada ne ispuni određene svoje obveze porastao.

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy, međutim, rekao je da su pregovori s Bijelom kućom oko podizanja granice američkog duga još uvijek u prekidu zbog neslaganja oko budućih planova potrošnje.

U međuvremenu, komercijalne zalihe sirove nafte u zemlji zabilježile su veliki pad od oko 12,5 milijuna barela na 455,2 milijuna barela, što je više od očekivanja Američkog instituta za naftu o padu od 6,7 milijuna barela.

Tržišta trenutno prate nadolazeći sastanak OPEC+ skupine, a zabrinutost ulagača povećala se zbog proturječnih izjava dvaju ključnih proizvođača te organizacije, Rusije i Saudijske Arabije.

Ulagači očekuju da će proizvođači OPEC+ odlučiti još jednom smanjiti proizvodnju počevši od sljedećeg tjedna nakon što je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman upozorio trgovce naftom da "pripaze". Međutim, zamjenik ruskog premijera Alexander Novak nagovijestio je da će se sadašnja proizvodna strategija grupe nastaviti kada je u četvrtak izjavio da se cijene energije približavaju "ekonomski opravdanim" razinama.

Novak je također rekao da bi cijena sirove nafte Brent mogla malo premašiti 80 dolara po barelu do kraja ove godine, potaknuta povećanjem potražnje tijekom ljeta i smanjenjem proizvodnje OPEC+.

"Ali još jednom ponavljam: mi nemamo zadatak dizati cijene, već zadatak balansiranja kako bismo osigurali interese i proizvođača i potrošača", rekao je.