Nafta raste dok saudijski ministar energetike upozorava špekulante uoči sastanka OPEC+ u lipnju

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Pexels Pixabay 162568

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 73,60 USD po barelu, što je 0,94% više u odnosu na 72,91 USD po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Cijene nafte porasle su u srijedu nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije upozorio špekulante da "pripaze", implicirajući da će odluka na sastanku OPEC+ idućeg tjedna povećati cijene, u kombinaciji s povećanim nadama za oporavak potražnje u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 77,40 USD po barelu u 10.27 ujutro po lokalnom vremenu (07:27 GMT), što je rast od 0,73% u odnosu na cijenu zatvaranja od 76,84 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 73,60 USD po barelu, što je 0,94% više u odnosu na 72,91 USD po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Cijene su porasle za više od 1 dolara po barelu u ranoj azijskoj trgovini zbog zabrinutosti oko opskrbe, budući da je ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman u utorak upozorio kratke prodavače (short sellere) na povećanu mogućnost intervencije OPEC-a na tržištu nafte kako bi potaknuo cijene.

"Špekulanti, kao i na svakom tržištu, tu su da ostanu. Stalno ih savjetujem da će propadati; oni su to učinili u travnju. Ne moram pokazati svoje karte; nisam igrač pokera... ali samo bih im rekao da se pripaze", rekao je Salman.

Cijene su također dobile uzlaznu podršku u utorak navečer kada je Američki institut za naftu (API) objavio procijenjeno smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u za 6,8 milijuna barela, što je više od tržišnih očekivanja rasta od 525.000 barela.

Snažno smanjenje zaliha implicira porast potražnje za sirovom naftom u SAD-u, ublažavajući zabrinutost tržišta zbog pada potražnje.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama nafte bit će objavljeni kasnije u srijedu, a ako se potvrdi povećanje razine zaliha, očekuje se pad cijena.