Market Pulse

Nafta raste zbog optimizma MMF-a o gospodarskom oporavku

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte porasle su u srijedu zbog pozitivnog tržišnog raspoloženja nakon optimistične prognoze Međunarodnog monetarnog fonda o ciljanim stopama globalne inflacije, kao i oporavka kineske potražnje.

Cijene nafte porasle su u srijedu zbog pozitivnog tržišnog raspoloženja nakon optimistične prognoze Međunarodnog monetarnog fonda o ciljanim stopama globalne inflacije, kao i oporavka kineske potražnje.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 85,80 USD po barelu u 9.54 ujutro po lokalnom vremenu, što je povećanje od 0,22% u odnosu na cijenu zatvaranja od 85,61 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja.

U isto vrijeme, američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se za 81,67 dolara po barelu, što je rast od 0,17% nakon što je prethodna sesija zatvorena na 81,53 dolara po barelu.

Optimistične prognoze MMF-a u izvješću o izgledima svjetske ekonomije pod nazivom, Teški oporavak, u kojemu se kaže da globalni gospodarski oporavak traje iako je put do oporavka sve tegobniji, poduprle su optimističko raspoloženje na tržištu.

Odvojeno, MMF je rekao da se kinesko gospodarstvo ubrzano ponovno otvara, uz smanjenje prekida opskrbnog lanca u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Nadalje, navodi se da se poremećaji na tržištima energije i hrane na globalnoj razini uzrokovani rusko-ukrajinskim ratom povlače te da bi "masivno i sinkronizirano pooštravanje monetarne politike većine središnjih banaka trebalo početi donositi plodove, s inflacijom koja se vraća prema ciljevima".

Ograničavajući porast cijena, Američki institut za naftu (API) objavio je kasno u utorak svoju procjenu porasta zaliha sirove nafte u SAD-u od preko 377.000 barela, u odnosu na tržišna očekivanja pada od 1,3 milijuna barela.

Snažan porast zaliha implicira pad potražnje za sirovom naftom u SAD-u, ublažavajući zabrinutost tržišta zbog pada potražnje.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama nafte bit će objavljeni kasnije u srijedu, a ako se potvrdi povećanje razine zaliha, očekuje se pad cijena.