Market Pulse

Nafta raste zbog poremećaja opskrbe izazvanih smanjenjem proizvodnje OPEC+

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte porasle su u utorak zbog neprestane zabrinutosti za ograničenu opskrbu nakon odluke velikih proizvođača u OPEC+ o smanjenju proizvodnje, dok su loši podaci iz Kine ograničili daljnje povećanje cijena.

Cijene nafte porasle su u utorak zbog neprestane zabrinutosti za ograničenu opskrbu nakon odluke velikih proizvođača u OPEC+ o smanjenju proizvodnje, dok su loši podaci iz Kine ograničili daljnje povećanje cijena.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se po cijeni od 85,36 dolara po barelu, što je povećanje od 1,40% u odnosu na cijenu zatvaranja od 84,18 dolara po barelu u prethodnoj sesiji trgovanja.

U isto vrijeme, američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po 80,48 dolara po barelu, što je rast od 0,93 posto nakon što je prethodna sesija zatvorena na 79,74 dolara po barelu.

Otkako je grupa OPEC+ neočekivano pristala smanjiti proizvodnju počevši od svibnja, globalno tržište nafte je pod pritiskom ponude.

Nakon toga, Rusija je prošlog mjeseca objavila svoju namjeru da smanji proizvodnju sirove nafte za 700.000 barela dnevno, što je veće smanjenje od prethodno obećanog.

Rastući strah od inflacije

U međuvremenu, niže cijene nafte pojačale su strahove od slabljenja potražnje za naftom nakon što je Kina izvijestila o ekonomskim podacima lošijima od očekivanih, signalizirajući odgodu oporavka potražnje za naftom u zemlji.

Prema Nacionalnom uredu za statistiku (NBS), inflacija potrošača u Kini pala je prošlog mjeseca, ali su proizvodne cijene ostale niske.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je za 0,7% na godišnjoj razini u ožujku, što je pad u odnosu na 1% u veljači, te je dosegnuo najnižu stopu od rujna 2021.

Međutim, zabrinutost oko potražnje smanjena je kada je Svjetska banka u ponedjeljak revidirala svoju prognozu globalnog gospodarskog rasta za 2023. na 2%, u odnosu na prethodnu projekciju od 1,7% u siječnju.

Revizija naviše posljedica je boljih izgleda za oporavak Kine od blokada izazvanih pandemijom koronavirusa, kao i boljeg učinka u naprednim gospodarstvima, posebno u SAD-u, nego u siječnju kada su napravljene prethodne projekcije, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass na brifingu za medije u Washington.

Malpass je, međutim, dodao da bi bankarska kriza i visoke cijene nafte mogle izvršiti pritisak na pad projekcija rasta tijekom ostatka ove godine.

Prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavila Banka saveznih rezervi New Yorka, očekivanja inflacije američkih potrošača porasla su prvi put od listopada prošle godine.