Market Pulse

Nafta raste zbog povećane potražnje uoči ljetne sezone

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Analitičari očekuju manjak opskrbe naftom od lipnja s azijskim zemljama koje će potaknuti rast potražnje za naftom s oko 2 milijuna barela dnevno

Cijene nafte porasle su u utorak jer povećane projekcije sezonske potražnje, smanjenje opskrbe OPEC+ grupe i planovi SAD-a za kupnju nafte za svoje strateške rezerve nafte potiču optimistično raspoloženje.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se po cijeni od 76,33 USD po barelu u 09.24 ujutro po lokalnom vremenu (06.24 GMT), što je rast od 0,44% u odnosu na zaključnu cijenu od 75,99 USD po barelu na prethodnoj sesiji trgovanja u petak.

*Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se za 72,39 dolara po barelu u isto vrijeme, što je 0,47% više u odnosu na 72,05 dolara po barelu na zatvaranju prethodne sesije.

Rast cijena uglavnom je potaknut očekivanjima ulagača o sezonskom povećanju potražnje za naftom i smanjenju ponude OPEC+ skupine.

Praznik Dana sjećanja u SAD-u 29. svibnja tradicionalno se smatra početkom ljetne sezone vožnje koja potiče potražnju u zemlji.

Odluka grupe OPEC+ da smanji 1,2 milijuna barela dnevno započeta početkom svibnja također izaziva zabrinutost zbog slabljenja opskrbe naftom u drugoj polovici godine.

Osim toga, prošlotjedna najava SAD-a da će kupiti do 3 milijuna barela sirove nafte za svoje strateške naftne rezerve koje će biti isporučene u kolovozu i dalje je faktor koji podupire trend rasta cijena.

Analitičari očekuju da će uz potpunu provedbu smanjenja proizvodnje OPEC+ i daljnje povećanje potražnje u ljetnoj sezoni, od lipnja doći do manjka ponude nafte. Predviđa se da će azijske zemlje predvoditi najveći dio rasta potražnje za naftom s povećanjem potrošnje od oko 2 milijuna barela dnevno u drugoj polovici godine.

S druge strane, stalna zabrinutost zbog krize ograničenja duga u SAD-u ograničava uzlazno kretanje cijena.

Također, američki predsjednik Banke saveznih rezervi St. Louisa James Bullard rekao je da će Fed ove godine možda morati povećati referentnu stopu za 50 baznih bodova.