Market Pulse

Nafta u padu zbog procjena porasta zaliha u SAD-u, slabi ekonomski podaci u SAD-u, Kini

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Očekuje se porast zaliha za više od 3,7 milijuna barela, u odnosu na tržišna očekivanja od povlačenja od 1,3 milijuna barela

Cijene nafte pale su u srijedu kao rezultat straha od potražnje potaknutog procijenjenim porastom američkih zaliha i slabim gospodarskim podacima u dva najveća svjetska potrošača nafte, SAD-u i Kini.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 74,33 USD po barelu u 09.27 ujutro po lokalnom vremenu (06.27 GMT), što je pad od 0,77% u odnosu na zaključnu cijenu od 74,91 USD po barelu u prethodnoj sesiji trgovanja.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) zabilježena je u isto vrijeme na 70,22 dolara po barelu, što je pad od 0,90% u odnosu na kraj prethodne sesije od 70,86 dolara po barelu.

Nakon što je Američki institut za naftu (API) u utorak navečer objavio svoju procjenu povećanja zaliha sirove nafte, cijene su pale zbog očekivanja smanjenja potražnje u SAD-u, zemlji najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Zalihe su porasle na preko 3,7 milijuna barela, u odnosu na tržišna očekivanja smanjenja od 1,3 milijuna barela.

Snažan porast zaliha implicira pad potražnje za sirovom naftom u SAD-u, ublažavajući zabrinutost tržišta zbog pada potražnje.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama nafte bit će objavljeni kasnije u srijedu, a ako se potvrdi povećanje razine zaliha, očekuje se daljnji pad cijena.

Mješoviti signali makroekonomskih podataka u zemlji također su pridonijeli povećanoj percepciji tržišnog rizika. U SAD-u je maloprodaja u travnju pala ispod tržišnih očekivanja za 0,4% na mjesečnoj razini, dok je industrijska proizvodnja premašila predviđanja s mjesečnim rastom od 0,5%.

Razgovori o podizanju gornje granice američkog duga također su izvršili pritisak na cijene. Nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena s čelnicima Kongresa u utorak, predsjednik Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je novinarima da će dogovor vjerojatno biti postignut do kraja tjedna.

Činjenica da travanjski rast industrijske proizvodnje i maloprodaje u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, nije ispunio očekivanja sugerira da je gospodarstvo izgubilo snagu u prvom kvartalu.

Što se tiče ponude, tržišta će pomno pratiti sastanak čelnika G-7 koji će se održati od 19. do 21. svibnja. Na sastanku se očekuje da će skupina G-7 raspravljati o izbjegavanju sankcija koje uključuju treće zemlje, s ciljem ograničavanja buduće ruske proizvodnje energije i obuzdavanja trgovine koja podupire rusku vojsku.