Market Pulse

Nafta u padu zbog straha od niske globalne potražnje nakon slabih podataka o kineskom uvozu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Cijene nafte nastavile su padati u srijedu jer su podaci o kineskoj trgovini doveli u sumnju potražnju zbog upozorenja Svjetske banke o globalnim financijskim rizicima, dok su pozitivni podaci o zalihama u SAD-u pomogli porastu cijena.

Cijene nafte nastavile su padati u srijedu jer su podaci o kineskoj trgovini doveli u sumnju potražnju zbog upozorenja Svjetske banke o globalnim financijskim rizicima, dok su pozitivni podaci o zalihama u SAD-u pomogli porastu cijena.

Međunarodna referentna sirova nafta Brent trgovala se za 75,73 dolara po barelu u 10.25 ujutro po lokalnom vremenu (07:25 GMT), što je gubitak od 0,73% u odnosu na zaključnu cijenu od 76,29 dolara po barelu na prethodnom trgovanju u petak.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se u isto vrijeme po 71,17 dolara po barelu, što je pad od 0,79% u odnosu na kraj prethodne sesije od 71,74 dolara po barelu.

Podaci kineskog Carinskog ureda pokazuju pad uvoza u najveću svjetsku zemlju uvoznicu nafte, izazivajući sumnju u pogledu njezine potražnje.

Uvoz u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu smanjio se za 4,5%, što je sporije od očekivanog pada od 8% i pada od 7,9% u travnju.

To je uslijedilo nakon što je Svjetska banka u utorak priopćila da je globalni rast naglo usporio i da se rizik od financijskog stresa u tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju (EMDE) pojačava zbog visokih kamatnih stopa.

Cijene nafte indeksirane prema dolaru bile su pod dodatnim pritiskom rastuće vrijednosti dolara.

Indeks američkog dolara, koji mjeri vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta, uključujući japanski jen, britansku funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švicarski franak, porastao je 0,17% na 104,2 rano u petak.

Cijene su također dobile uzlaznu podršku kasno u utorak kada je Američki institut za naftu (API) objavio procijenjeno smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u za 1,7 milijuna barela, više od tržišnih očekivanja rasta od 1,5 milijuna barela.

Snažno smanjenje zaliha implicira porast potražnje za sirovom naftom u SAD-u, ublažavajući zabrinutost tržišta zbog pada potražnje.

Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama nafte bit će objavljeni kasnije u srijedu, a ako se potvrdi povećanje razine zaliha, očekuje se pad cijena.

U međuvremenu, američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u utorak u Saudijsku Arabiju u trodnevni posjet.

Posjet glavnog američkog diplomata dolazi nekoliko dana nakon što je Rijad obećao daljnje smanjenje proizvodnje nafte.

U nedjelju su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, dogovorili ne samo zadržati ovogodišnja ograničenja proizvodnje, već ih i produžiti do prosinca 2024.

Glavni proizvođač grupe, Saudijska Arabija, iznenadila je tržišta dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje od oko 1 milijun bpd u srpnju. Zemlja je rekla da bi njezino jednomjesečno smanjenje proizvodnje također moglo biti produženo.

Najava grupe OPEC+ uslijedila je nakon njezine odluke u travnju da provede zajedničko smanjenje proizvodnje od oko 1,6 milijuna barela dnevno povrh smanjenja od oko 2 milijuna barela dnevno u listopadu prošle godine.