Svijet

Naftni divovi bilježe golem porast prihoda u 2022. zahvaljujući visokim cijenama nafte

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Zajednički prihod osam vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju nafte čijim dionicama se javno trguje na burzama je porastao za 48,5% u 2022., zahvaljujući visokim cijenama nafte zbog straha od opskrbe izazvanih rusko-ukrajinskim ratom.

Zajednički prihod osam vodećih svjetskih kompanija za proizvodnju nafte čijim dionicama se javno trguje na burzama je porastao za 48,5% u 2022., zahvaljujući visokim cijenama nafte zbog straha od opskrbe izazvanih rusko-ukrajinskim ratom.

Globalna tržišta nafte nastavila su se razvijati od izbijanja rusko-ukrajinskog rata 24. veljače prošle godine, nakon što su se suočili s energetskom krizom bez presedana sa sve većim sankcijama, ograničenjima i ograničenjima cijena na izvoz ruske nafte, što je dovelo do velikih promjena u tradicionalnim trgovačkim rutama.

Rat je uzdrmao globalno tržište nafte u vrijeme kada su se globalna tržišta sirove nafte borila s postpandemijskim problemima ponude i potražnje, a globalna su se gospodarstva borila s rastućom inflacijom.

S ciljem smanjenja ruske potrošnje za vrijeme rata, zapadne su zemlje uvele sankcije i stroga ekonomska ograničenja na izvoz nafte i plina iz Rusije, drugog najvećeg proizvođača nafte u svijetu.

Zbog ovih sankcija cijene nafte dosegle su rekordne razine, što je izazvalo zabrinutost da bi uzvratne mjere Moskve mogle omesti opskrbu naftom.

Nafta Brent, kojom se 23. veljače 2022., dan prije rata, trgovala po 98,71 USD, 7. ožujka 2022. dosegnula je najvišu razinu od srpnja 2008., dosegnuvši 139,13 USD. WTI sirova nafta trgovana je za 130,50 dolara istog dana.

Međutim, nakon što je u prvoj polovici godine dosegla rekordne vrijednosti, Brent je u drugoj polovici godine pao zbog zabrinutosti potražnje izazvane Kinom, što je Kini dalo prednost nad Rusijom, povećavajući zabrinutost za opskrbu na globalnim tržištima. Brent nafta je 9. prosinca pala na čak 75,64 dolara po barelu.

Naftni divovi profitiraju od visokih cijena nafte

Kao rezultat velikih fluktuacija cijena nafte, velike naftne kompanije, uključujući američki ExxonMobil, Chevron, francuski TotalEnergies, Royal Dutch Shell, britanski BP, talijanski ENI, norveški Equinor i saudijska naftna kompanija Aramco, objavile su ogromne prihode iz godine u godinu u 2022.

Njihovi zajednički prihodi premašili su 2,4 bilijuna dolara prošle godine, povećavajući se za oko 49% godišnje, ili za 801,4 milijarde dolara, u odnosu na prihod od 1,6 bilijuna dolara u 2021. godini.

Aramco ostvaruje najveći prihod

Prošle je godine Aramco imao najveći godišnji prinos prihoda. U usporedbi s prethodnom godinom, prodaja tvrtke porasla je za 204 milijarde dolara ili 50,9%.

ExxonMobil je zauzeo drugo mjesto sa 128 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 44,8%, Shell je zaradio 113,5 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 41,6%, a BP je zaradio 84,6 milijardi dolara, što predstavlja dobitak od gotovo 51,6%.

Ostali sa značajnim dobicima uključuju Chevron sa 83,8 milijardi dolara, ENI sa 48,8 milijardi dolara, Equinor sa 59,9 milijardi dolara i Totalenergies sa 78,7 milijardi dolara.