Najveći isplatitelji dividende u svijetu

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Janus Henderson Global Dividend Index
Global markets 
World markets

Globalne dividende porasle za 8,4 posto u 2022. godini, dosegnuvši iznos od 1,56 trilijuna dolara. Povećanje je uglavnom bilo zahvaljujući naftnim i plinskim kompanijama koje su prošle godine povećale isplate dioničarima, pokazuje analiza koju su izradili analitičari Janus Henderson. Međutim, upozorava se da se ne očekuje da će svi prethodni najveći isplatitelji dividendi imati atraktivne prinose dividendi i u 2023. godini.

Globalne dividende porasle za 8,4 posto u 2022. godini, dosegnuvši iznos od 1,56 trilijuna dolara. Povećanje je uglavnom bilo zahvaljujući naftnim i plinskim kompanijama koje su prošle godine povećale isplate dioničarima, pokazuje analiza koju su izradili analitičari Janus Henderson. Međutim, upozorava se da se ne očekuje da će svi prethodni najveći isplatitelji dividendi imati atraktivne prinose dividendi i u 2023. godini.

Janus Henderson, investicijsko društvo, redovito objavljuje najnovije istraživačke rezultate o globalnim trendovima dividendi putem Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI). Prema najnovijem izdanju JHGDI-a iz ožujka 2023., globalne dividende dosegnule su 1,56 trilijuna dolara u 2022. godini, što predstavlja povećanje od 8,4 posto. Čak 88 posto kompanija diljem svijeta povećalo je ili zadržalo stabilne dividende. Rekordne isplate u američkim dolarima prijavile su 12 zemalja zbog toga što je globalni rast dividendi bio iznimno jak u 2022. godini.

Prema Janus Hendersonu, rast globalnih dividendi u 2022. godini većinom je bio potaknut naftnim i plinskim kompanijama, koje su povećale svoje isplate dioničarima za dvije trećine zbog rasta cijena energije. Te tvrtke odgovorne su za četvrtinu ukupnog globalnog rasta dividendi. S druge strane, dugoročna studija pokazuje da su rast dividendi u Europi znatno potaknuli proizvođači automobila i luksuzne robe, financijske kompanije i brodarstvo. Dividende u Danskoj i Njemačkoj bilježe najbrži rast u Europi, pri čemu su njemačke kompanije imale najveći doprinos s povećanjem od 33,5 posto u 2022. godini.

To su bili najveći isplatitelji dividendi u svijetu u 2022

Na popisu najvećih isplatitelja dividendi koji je sastavio Janus Henderson na temelju ukupnog iznosa raspodjele, globalno gledano, vodeće pozicije su držali divovi. BHP Billiton, grupacija sirovina, zauzela je prvo mjesto za 2022. s distribucijom dividende od ukupno 23,5 milijardi američkih dolara, dok je naftna kompanija Petrobras osigurala drugo mjesto s 21,8 milijardi dolara dividende, a softverski div Microsoft je zauzeo treće mjesto s distribucijom dividende od 19,0 milijardi dolara. Na popisu deset najvećih isplatitelja dividende u svijetu za 2022. također su se našli ExxonMobil, Apple, China Construction Bank, Rio Tinto, China Mobile, JPMorgan Chase i Johnson & Johnson. Sve te korporacije prošle su godine svojim dioničarima podijelile ukupno 155,1 milijardu dolara, što odgovara gotovo deset posto dividendi isplaćenih diljem svijeta u 2022.

Chevron , CNOOC , Verizon , TotalEnergies , AbbVie , AT&T , TSMC , PetroChina , Pfizer i Procter & Gamble također su rangirani od jedanaestog do 20. mjesta prema JHGDI

Dividende će vjerojatno lagano porasti i 2023. godine

Prema Janus Henderson Global Dividend Indexu, očekuje se da će rast dividendi usporiti u 2023. godini, što će biti posljedica usporavanja gospodarskog rasta i povećanja troškova servisiranja duga. To će vjerojatno utjecati na novčane tokove kompanija i smanjiti mogućnost za povećanje dividendi. Energetske kompanije također neće imati nagli porast dividendi kao u 2022. godini. Jane Shoemake, upraviteljica portfelja klijenata u Janus Hendersonu, predviđa rast dividendi od 2,3 posto u 2023. godini, što će biti prilagođeni rast od 3,4 posto, čime će ukupni iznos doseći 1,60 bilijuna dolara. Unatoč tome, rast će i dalje biti blag.

Handelsblatt je detaljnije analizirao 20 najvećih isplatitelja dividendi u svijetu utvrđenih u Janus Henderson Global Dividend Indexu i izračunao očekivani dividendni prinos za 2023. Dividendni prinos je metrika procjene dionica koja uspoređuje isplatu dividende tvrtke s cijenom dionice. Iako su neki isplatitelji dividendi ostvarili prinos od 52 posto u 2023. prema izračunu Handelsblatta, većina velikih isplatitelja dividendi ne postiže tako visoke vrijednosti.

Na primjer, časopis očekuje da će Microsoft, treći najveći isplatitelj dividende u 2022., imati prinos od dividende od samo 1,0 posto u 2023. To tehnološkog diva stavlja daleko iza na ljestvici najviših očekivanih prinosa od dividende - jedino je Appleov očekivani prinos od dividende u 2023. još niži i iznosi 0,7 posto. Prema JHGDI-ju, BHP, najveći isplatitelj dividende, nalazi se tek u gornjoj sredini liste s očekivanim dividendnim prinosom od 6,3 posto u 2023. godini.

Prognoza dividendni prinosa za vodeće kompanije u 2023

Međutim, drugi na listi Janusa Hendersona trebao bi donijeti nevjerojatan dividendni prinosi od 52,2 posto u 2023.: Petrobras. Prema njima, CNOOC - broj dvanaest u JHGDI - također bi trebao biti dvoznamenkasti za 2023. s 13,7 posto. Za PetroChina, China Mobile, China Construction Bank i Verizon očekivani dividendni prinos u 2023. je između 9,5 i 6,7 posto te je stoga još uvijek prilično visok. U sredini liste su Rio Tinto (6,3 posto), AT&T (5,8 posto), TotalEnergies (5,3 posto), AbbVie (3,9 posto) i Pfizer (3,9 posto).

Najniže dividendne prinose u 2023. - uz Microsoft i Apple - vjerojatno će imati Chevron (3,7 posto), ExxonMobil (3,3 posto), JPMorgan Chase (3,0 posto), Johnson & Johnson (3,0 posto), Procter & Gamble (2,6 posto ) i TSMC (2,4 posto).

Iako je visok prinos od dividende poželjan za ulagače, vrlo visok prinos od dividende također može predstavljati upozorenje. Budući da je ključna brojka povezana s cijenom dionice, ona se automatski povećava ako cijena padne, što može dati lažnu sliku stvarnog ekonomskog stanja kompanije. Stoga je pažljivo pojedinačno istraživanje posebno korisno u slučaju ekstremnih vrijednosti prinosa od dividende.