Market Pulse

Nemirni tjedan na burzi: Bankarski sektor uzrokuje nestabilnost i brigu za ulagače

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Ulagači su imali još jedan nestabilni burzovni tjedan. Nemiri oko bankarskog sektora i dalje zaokupljaju tržište.

Ulagači su imali još jedan nestabilni burzovni tjedan. Nemiri oko bankarskog sektora i dalje zaokupljaju tržište.

Postoji bojazan od nastavka odljeva depozita iz banaka. Ministrica financija pokušala je smiriti tržišta. U četvrtak je rekla da su regulatori spremni poduzeti dodatne mjere ako je potrebno za stabilizaciju američkih banaka.

Zabrinutost su izrazili i europski investitori. Dionice Deutsche Bank, između ostalih, bile su pod pritiskom, a premija rizika za kreditno osiguranje dosegla je visoke granica. Kreditno osiguranje ulagači kupuju financijski instrument koji služi kao osiguranje od neplaćanja dotične tvrtke.

Povećanje kamatne stope od 25 baznih bodova od strane američkih središnjih banaka nije iznenadilo. Predsjednik Fed-e Jerome Powell istaknuo je da se kamatne stope ove godine neće snižavati. Tržište očito misli drugačije, jer ulagači još uvijek računaju na niže kamatne stope kasnije tijekom godine.

Idući tjedan ulagači s nestrpljenjem očekuju konačne brojke, između ostalih, u eurozoni. Ali i prodaja kuća u SAD-u i povjerenje potrošača. Glavna točka dnevnog reda je indeks cijena PCE-a koji će biti objavljen u petak. Za Fed je najvažniji pokazatelj inflacije za određivanje monetarne politike.