Hrvatska

Nenad Bakić dijeli svoje iskustvo ulaganja u dionice

Fondovi.hr
Fondovi.hr

Nenad Bakić, poznati hrvatski poduzetnik, ulagač i matematičar, nedavno je podijelio svoje iskustvo ulaganja u dionice na društvenoj mreži Facebook. Umjesto kratkoročnog špekuliranja, Bakić ističe da preferira dugoročno držanje dionica kao strategiju ulaganja.

Nenad Bakić, hrvatski poduzetnik, ulagač i matematičar, nedavno je podijelio svoje iskustvo ulaganja u dionice na društvenoj mreži Facebook. Umjesto kratkoročnog špekuliranja, Bakić ističe da preferira dugoročno držanje dionica kao strategiju ulaganja.

Na temelju informacija koje je podijelio, Bakić je sastavio svoj portfelj koji se sastoji od kombinacije domaćih i stranih dionica. On naglašava važnost diversifikacije i potiče hrvatske ulagače da razmotre ulaganje izvan domaćeg tržišta kako bi smanjili rizik i iskoristili mogućnosti na globalnoj razini.

Bakić također iznosi dilemu koju ima s dijelom svojih dionica. S obzirom na veliki rast udjela određenih dionica, prepoznaje potrebu za rebalansiranjem portfelja. Međutim, zbog poreznih obveza koje bi proizašle iz prodaje, Bakić odlučuje zadržati trenutnu konfiguraciju portfelja.

Nenad Bakić je prepoznat kao utjecajna figura u hrvatskom poslovnom svijetu, a njegovo dijeljenje iskustva ulaganja na društvenim mrežama pruža vrijedan uvid i poticaj za ulagače u Hrvatskoj. Objavu u cijelosti prenosimo u nastavku:

Ulaganja u dionice

Prije jedno 2-3 mjeseca sam vam pokazao koje sam (jedine) dionice kupovao u zadnje vrijeme, ove. Nisam sklon špekuliranju, pa nema tu puno mrdanja, kupovanja i prodavanja.

Sad nakon oko 6 mjeseci u prosjeku situacija je ovakva, s time da je stvarni prinos veći od prosjeka jer nisu sve dionice u jednakim količinama, grafikon prikazuje udjele pri kupnji - sada je drugačije. Dakle ovdje su 2 domaće i 4 strane, hrvatski ulagači ni u kom slučaju ne bi trebali gledati samo hrvatske dionice, dapače - zbog diverzifikacije bi morali ulagati više vani nego kod nas.

Zapravo da je samo ovo moj cijeli portfelj (nije, nego samo manji dio kupljen u zadnjih godinu dana) ovo bi trebalo rebalansirati, prodati dio SPAN jer je sada jako velik (veliki početni udjel i jako rastao) ali se i meni to ne radi jer bi nastala porezna obaveza. Ako držite dionice 2 godine nema poreza i to je sjajno. Nemam problema s time da dionice držim, a ne špekuliram.